Извоз свињетине сламка спаса за фармере

Анита Јанковић Речевић
Извоз свињетине сламка спаса за фармере

БАЊАЛУКА - Узгајивачи свиња из Републике Српске поново су добили зелено свјетло за извоз свињетине на тржиште Сјеверне Македоније, што ће домаћим произвођачима бар донекле помоћи да превазиђу кризу изазвану пандемијом вируса корона.

Крајем прошле године македонске власти су оставиле рок БиХ да до 31. марта укине вакцинацију свиња против класичне куге, до када је домаћим фармерима било омогућено да извозе свињетину на тамошње тржиште.

Будући да је обавезну вакцинацију 1. јануара ове године укинула само РС, али не и ФБиХ, извоз свињетине почетком априла био је обустављен. Како би се пронашло рјешење за новонастали проблем министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац у априлу је сазвао састанак са представницима ресорних министарстава ентитета и Брчко дистрикта, на којем је договорено да Канцеларија за ветеринарство БиХ изврши зонирање, те обавијестити македонску страну да је Српска завршила свој дио посла, да би јој поново био одобрен извоз.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба за “Глас Српске” каже да је установа на чијем је челу обавила свој дио посла те да је извоз свињетине поново одобрен узгајивачима из Српске, као и онима из Брчког, јер је и у дистрикту од 1. маја укинута вакцинација свиња против класичне куге.

- Обавијестили смо македонску страну да је једна зона у БиХ прекинула вакцинацију свиња, тачније РС и Брчко дистрикт и они су прије десетак дана одблокирали извоз. Надамо се да ће у догледно вријеме и федерално Министарство пољопривреде завршити све неопходне послове и предложити Влади ФБиХ укидање вакцинације, о чему планирамо поново извијестити Македонце. Извоз свињетине био је заустављен око петнаестак дана - казао је Калаба и додао да Сјеверна Македонија сада отворена за свињетину из Српске.

Помоћник министра за ветеринарство РС Драган Кнежевић каже да је Српска инсистирала на деблокади извоза.

- ФБиХ није завршила посао иако су све вријеме обећавали да ће то привести крају. Нема ту некаквих великих проблема, само су процедуре у ФБиХ у вези са укидањем вакцинације нешто компликованије, јер сви кантони морају да се сложе. У цијелу причу смо укључили и Министарство спољне трговине - рекао је Кнежевић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској Мишо Маљчић каже да ће извоз свињетине у Сјеверну Македонију помоћи домаћим фармерима да из кризе изазване пандемијом вируса корона изађу са мањом штетом.

- БиХ је огроман увозник свињског меса и све што успијемо извести је велика ствар, јер се тиме рјешавамо тржишног вишка. Ове године нарочито имамо проблем због епидемије, усљед које је потражња за свињетином за Васкрс, 1. мај, Ђурђевдан, а ево и за Марковдан, драстично смањена, тако да у овом моменту имамо огроман вишак. Отворено тржиште Сјеверне Македоније могло би бити сламка спаса - казао је Маљчић.

Додао је да Српска свиње извози и у Црну Гору, што је такође значајно.

- Црногорско тржиште нам ове године и те како значи, јер смо тамо извезли дио вишка прасади и тако избјегли катастрофу - наводи Маљчић.

Квоте

Мишо Маљчић каже да су све очи произвођача свиња сада упрте у министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташу Кошарца, од којег очекују да ће дати зелено свјетло за преговоре о увођењу квота, будући да је тржиште БиХ сада максимално отворено за увоз свињског меса.

- Настојаћемо на сваки могући начин да квоте вратимо на однос који смо имали прије неколико година, јер ако желимо добро сами себи, морамо подржати домаћу производњу - рекао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана