Iz Kompenzacionog fonda RS izdvojena sredstva za voćare i uzgajivače svinja: Štetu ublažava 2,2 miliona maraka pomoći

Jelena Stanić
Iz Kompenzacionog fonda RS izdvojena sredstva za voćare i uzgajivače svinja: Štetu ublažava 2,2 miliona maraka pomoći

BANjALUKA - Proizvođačima voća i uzgajivačima svinja Republike Srpske biće isplaćeno ukupno 2,2 miliona KM za ublažavanje posljedica koje su pretrpjeli zbog pandemije virusa korona.

Saopštili su to iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dodajući da su sredstva odobrena iz Kompenzacionog fonda RS, te da će proizvođači voća dobiti oko 1,5 miliona maraka, a uzgajivači svinja oko 700.000 KM pomoći.

- Voćari će dobiti jednokratnu pomoć do 500 KM po hektaru, a biće obuhvaćeni proizvođači kruške i koštičavog voća kao što su šljiva, breskva, nektarina, kajsija, trešnja i višnja - kazali su u Ministarstvu ističući da će  će za ove namjene biti izdvojeno oko milion maraka.

Očekuje se, dodali su, da će pomoć dobiti oko 1.000 registrovanih voćara, koji pod voćem imaju oko 2.000 hektara.

- Dodatnih 500.000 KM biće izdvojeno za nabavku sadnica jabuke, šljive, kruške i breskve - pojasnili su u ministarstvu i dodali da će ovom vrstom podrške biti omogućeno podizanje 100 hektara novih zasada voća.

Uzgajivači svinja biće podržani do 50 KM po utovljenoj svinji, a očekuje se da će podršku dobiti oko 90 uzgajivača, koji su utovili oko 14.000 tovnih svinja za navedeni obračunski period.

Kako bi dobili ova sredstva, uzgajivači svinja treba da do 30. juna podnesu zahtjev Agenciji za agrarna plaćanja RS. Kada je riječ o voćarima, oni imaju rok da podnesu zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć do 31. jula, dok zahtjev za nabavku sadnica mogu podnijeti do 15. septembra ove godine. 

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kazao je da im je pomoć neophodna zbog proteklih godina koje su negativno uticale i na proizvodnju, ali i na plasman voća.  

- Zimski mrazevi, obilne proljećne padavine i niske temperature su odnijeli su dobar dio roda, dok je pandemija virusa korona uticala na malu prodaju i niske cijene - kazao je Dojčinović.

On je istakao da ovom pomoći nije obuhvaćen veliki broj proizvođača jabuka koji su pretrpjeli veliku štetu zbog vremenskih neprilika.

Da je svaka pomoć dobrodošla smatra predsjednik Udruženja svinjara RS Mišo Maljčić, ali ističe da će velike gubitke teško nadoknaditi.

- Štete su ogromne, naročito zbog korone, ali i uvoza svinjskog mesa. Ovakva pomoć malo sanira postojeće gubitke koji se stalno gomilaju - kazao je Maljčić ističući da je teška situacija u cijeloj privredi, a ne samo u poljoprivredi.

Pravilnik

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da će se isplata sredstava podrške vršiti na osnovu zahtjeva koji će se podnositi Agenciji za agrarna plaćanja RS.

-  Sve će biti u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a čija se objavljivanje očekuje ove sedmice u “Službenom glasniku RS” - kazali su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana