Из Компензационог фонда РС издвојена средства за воћаре и узгајиваче свиња: Штету ублажава 2,2 милиона марака помоћи

Јелена Станић
Из Компензационог фонда РС издвојена средства за воћаре и узгајиваче свиња: Штету ублажава 2,2 милиона марака помоћи

БАЊАЛУКА - Произвођачима воћа и узгајивачима свиња Републике Српске биће исплаћено укупно 2,2 милиона КМ за ублажавање посљедица које су претрпјели због пандемије вируса корона.

Саопштили су то из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС додајући да су средства одобрена из Компензационог фонда РС, те да ће произвођачи воћа добити око 1,5 милиона марака, а узгајивачи свиња око 700.000 КМ помоћи.

- Воћари ће добити једнократну помоћ до 500 КМ по хектару, а биће обухваћени произвођачи крушке и коштичавог воћа као што су шљива, бресква, нектарина, кајсија, трешња и вишња - казали су у Министарству истичући да ће  ће за ове намјене бити издвојено око милион марака.

Очекује се, додали су, да ће помоћ добити око 1.000 регистрованих воћара, који под воћем имају око 2.000 хектара.

- Додатних 500.000 КМ биће издвојено за набавку садница јабуке, шљиве, крушке и брескве - појаснили су у министарству и додали да ће овом врстом подршке бити омогућено подизање 100 хектара нових засада воћа.

Узгајивачи свиња биће подржани до 50 КМ по утовљеној свињи, а очекује се да ће подршку добити око 90 узгајивача, који су утовили око 14.000 товних свиња за наведени обрачунски период.

Како би добили ова средства, узгајивачи свиња треба да до 30. јуна поднесу захтјев Агенцији за аграрна плаћања РС. Када је ријеч о воћарима, они имају рок да поднесу захтјев за једнократну новчану помоћ до 31. јула, док захтјев за набавку садница могу поднијети до 15. септембра ове године. 

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић казао је да им је помоћ неопходна због протеклих година које су негативно утицале и на производњу, али и на пласман воћа.  

- Зимски мразеви, обилне прољећне падавине и ниске температуре су однијели су добар дио рода, док је пандемија вируса корона утицала на малу продају и ниске цијене - казао је Дојчиновић.

Он је истакао да овом помоћи није обухваћен велики број произвођача јабука који су претрпјели велику штету због временских неприлика.

Да је свака помоћ добродошла сматра предсједник Удружења свињара РС Мишо Маљчић, али истиче да ће велике губитке тешко надокнадити.

- Штете су огромне, нарочито због короне, али и увоза свињског меса. Оваква помоћ мало санира постојеће губитке који се стално гомилају - казао је Маљчић истичући да је тешка ситуација у цијелој привреди, а не само у пољопривреди.

Правилник

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да ће се исплата средстава подршке вршити на основу захтјева који ће се подносити Агенцији за аграрна плаћања РС.

-  Све ће бити у складу са Правилником о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона који је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а чија се објављивање очекује ове седмице у “Службеном гласнику РС” - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана