Iskoristite posebnu ponudu štednje i ostavite neka vaš novac raste na sigurnom

GS
Iskoristite posebnu ponudu štednje i ostavite neka vaš novac raste na sigurnom

BANjALUKA - Odvojiti dio prihoda sa strane u današnje vrijeme nije lako, ali je višestruko korisno, jer nam omogućava život s manje trzavica i izvjesniju budućnost.

Ukoliko ste već stekli dragocjenu naviku štednje i uspjeli da nešto novca sačuvate sa konkretnim ciljem ili prosto kao zlatnu rezervu, pravo je vrijeme da ga stavite na sigurno mjesto, gdje će nastaviti da raste.

Posebna ponuda koju ne bi trebalo propustiti je ona UniCredit banke Banjaluka koja traje do kraja avgusta i donosi dodatno do 0,5 procentnih poena u odnosu na redovnu kamatnu stopu, ukoliko za oročenje aplicirate online - putem veb stranice Banke.

Kamatne stope na štednju su fiksne, a nominalna kamatna stopa jednaka je efektivnoj kamatnoj stopi, bez obzira na valutu (BAM ili evro) i iznos štednje, kao i period oročenja za koji se odlučite. Oročena štednja, bilo da se radi o oročenju na period od tri ili 36 mjeseci, jedan je od najboljih i najbezbjednijih načina da novac bude na sigurnom i da na njega imate dodatni prinos, za razliku od štednje kod kuće, koja nosi rizik krađe i požara, a uz to je i izazov da se posegne za ušteđevinom kada znamo da je ona tu negdje, na dohvat ruke. U slučaju nepredviđenih životnih situacija ugovor o oročenoj štednji moguće je prijevremeno raskinuti.

U tom slučaju se na oročeni štedni ulog obračunava pripadajuća kamatna stopa, koja vrijedi za prvi dostignuti rok oročenja.

Svakoj uplati zasebno se određuje nova kamatna stopa prema dostignutom periodu koliko su sredstva bila u Banci i ukupnom saldu na računu. Činjenica da je vođenje štednog računa bez naknade i da se prihod od kamate na štednju ne oporezuje takođe je podsticaj da svoj novac držite tamo gde je najsigurniji – u banci. Ako spadate u osobe kojima ne polazi za rukom da naprave bilo kakvu opciju rezerve novca, bez obzira na iznos, imajte u vidu da je štednja ponekad više stvar odluke nego mogućnosti. Za početak, napravite mjesečni presjek prihoda i troškova, a onda na ovoj drugoj listi pokušajte da identifikujete nepotrebne troškove koje biste mogli preusmjeriti na neki konkretan cilj.

Moguće da je za vas adekvatniji model UniCredit otvorena štednja, koja omogućava povremenu uplatu manjeg iznosa na štedni račun, uz ostvarenje prihoda od kamata, ali nižih od onih koje biste ostvarili oročenjem štednog uloga.

Za koji god tip štednje da se odlučite, važno je da štednju usvojite kao naviku, koja kroz vrijeme može doprinjeti realizaciji manjih ciljeva, ali i onih životno važnih - školarine za vašu djecu, kupovinu nekretnine, ili prosto kao sigurnost u nekim neplaniranim situacijama koje nam budućnost može donijeti.
Pravilno raspolaganje novcem treba podsticati od malih nogu unutar sopstvene porodice. Jedan od načina je da djeci otvorite štedni račun sa konkretnim ciljem koji će i vas i njih motivisati da štedite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana