Искористите посебну понуду штедње и оставите нека ваш новац расте на сигурном

ГС
Искористите посебну понуду штедње и оставите нека ваш новац расте на сигурном

БАЊАЛУКА - Одвојити дио прихода са стране у данашње вријеме није лако, али је вишеструко корисно, јер нам омогућава живот с мање трзавица и извјеснију будућност.

Уколико сте већ стекли драгоцјену навику штедње и успјели да нешто новца сачувате са конкретним циљем или просто као златну резерву, право је вријеме да га ставите на сигурно мјесто, гдје ће наставити да расте.

Посебна понуда коју не би требало пропустити је она UniCredit банке Бањалука која траје до краја августа и доноси додатно до 0,5 процентних поена у односу на редовну каматну стопу, уколико за орочење аплицирате онлине - путем веб странице Банке.

Каматне стопе на штедњу су фиксне, а номинална каматна стопа једнака је ефективној каматној стопи, без обзира на валуту (БАМ или евро) и износ штедње, као и период орочења за који се одлучите. Орочена штедња, било да се ради о орочењу на период од три или 36 мјесеци, један је од најбољих и најбезбједнијих начина да новац буде на сигурном и да на њега имате додатни принос, за разлику од штедње код куће, која носи ризик крађе и пожара, а уз то је и изазов да се посегне за уштеђевином када знамо да је она ту негдје, на дохват руке. У случају непредвиђених животних ситуација уговор о ороченој штедњи могуће је пријевремено раскинути.

У том случају се на орочени штедни улог обрачунава припадајућа каматна стопа, која вриједи за први достигнути рок орочења.

Свакој уплати засебно се одређује нова каматна стопа према достигнутом периоду колико су средства била у Банци и укупном салду на рачуну. Чињеница да је вођење штедног рачуна без накнаде и да се приход од камате на штедњу не опорезује такође је подстицај да свој новац држите тамо где је најсигурнији – у банци. Ако спадате у особе којима не полази за руком да направе било какву опцију резерве новца, без обзира на износ, имајте у виду да је штедња понекад више ствар одлуке него могућности. За почетак, направите мјесечни пресјек прихода и трошкова, а онда на овој другој листи покушајте да идентификујете непотребне трошкове које бисте могли преусмјерити на неки конкретан циљ.

Могуће да је за вас адекватнији модел UniCredit отворена штедња, која омогућава повремену уплату мањег износа на штедни рачун, уз остварење прихода од камата, али нижих од оних које бисте остварили орочењем штедног улога.

За који год тип штедње да се одлучите, важно је да штедњу усвојите као навику, која кроз вријеме може доприњети реализацији мањих циљева, али и оних животно важних - школарине за вашу дјецу, куповину некретнине, или просто као сигурност у неким непланираним ситуацијама које нам будућност може донијети.
Правилно располагање новцем треба подстицати од малих ногу унутар сопствене породице. Један од начина је да дјеци отворите штедни рачун са конкретним циљем који ће и вас и њих мотивисати да штедите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана