Inostrani izlagači rijetkost na sajmovima u BiH

Milijana Latinović
Inostrani izlagači rijetkost na sajmovima u BiH

Banjaluka - Inostrane kompanije rijetko izlažu na štandovima u BiH, jer su domaći sajmovi uglavnom široke potrošnje, zbog čega izostaju konkretni dogovori koji bi jačali privredu.

Iako je učešće na sajmovima najkraći put za ostvarivanje kontakata sa potencijalnim partnerima te nezaobilazno mjesto susreta struke, promocije proizvoda, razmjene iskustava i sklapanja poslova, u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH ističu da se organizatori sajmova u BiH uglavnom zalažu da prodaju što više sajamskog prostora, umjesto da potencijalnim izlagačima pokušaju na adekvatan način predstaviti, ponuditi, promovisati i na kraju prodati “poslovnu priliku”.

- Organizatori bi trebalo da pokušaju promijeniti koncepciju manifestacija i da ih što više prilagode zahtjevima izlagača, odnosno konkretnog tržišta, jer kompanije i dalje zadržavaju čvrstu kontrolu vlastite potrošnje na sajmovima i kao izlagači pažljivo obraćaju pažnju i biraju sajmove na kojima će stvarno moći ostvariti svoje ciljeve i dobiti najveći povrat investicije - istakli su u  STK.

Napominju da zbog nepreciznih podataka većine domaćih organizatora u izvještajima najznačajnijih globalnih asocijacija u sajamskoj industriji nema podataka o sajmovima u BiH, zbog čega bilježimo skroman broj direktnih inostranih izlagača na domaćim međunarodnim sajmovima. 

Da sajamska industrija u BiH posljednjih godina stagnira, za “Glas Srpske” je potvrdio i predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić, naglasivši da privrednici čak izbjegavaju izlaganje na tim manifestacijama, koje im uglavnom predstavlja samo trošak.

- Nema dovoljno ni pratećih sadržaja, kao što su “B2B” razgovori, zbog čega se naši privrednici sve manje odlučuju da izlažu na sajmovima - rekao je Račić.

Naglasio je da bi i lokalne zajednice trebalo da se mnogo više uključe u sajmove kako bi na tim manifestacijama predstavili ono najbolje što domaća privreda ima što bi podiglo atraktivnost sajmova na viši nivo.

Prema kalendaru sajmova Spoljnotrgovinske komore za ovu godinu u BiH je planirano 46 takvih manifestacija. 

 

Inostrani nastupi

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode da je u prvom polugodištu realizovano 12 nastupa na inostranim sajmovima sa učešćem 69 domaćih kompanija.

Pojašnjavaju da je riječ o specijalizovanim sajmovima iz oblasti namještaja, organske proizvodnje, vina i alkoholnih pića, poljoprivrede i prehrane, namjenske industrije, tehnologije i metaloprerađivačke industrije te odjeće.

- Kompanije iz BiH su se na ovaj način predstavile na tržištima Evropske unije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije, te SAD-a. U oktobru je na redu i nastup na prestižnom sajmu prehrane u Kelnu, gdje će se predstaviti devet firmi - naveli su u STK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana