Инострани излагачи ријеткост на сајмовима у БиХ

Милијана Латиновић
Инострани излагачи ријеткост на сајмовима у БиХ

Бањалука - Иностране компаније ријетко излажу на штандовима у БиХ, јер су домаћи сајмови углавном широке потрошње, због чега изостају конкретни договори који би јачали привреду.

Иако је учешће на сајмовима најкраћи пут за остваривање контаката са потенцијалним партнерима те незаобилазно мјесто сусрета струке, промоције производа, размјене искустава и склапања послова, у Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ истичу да се организатори сајмова у БиХ углавном залажу да продају што више сајамског простора, умјесто да потенцијалним излагачима покушају на адекватан начин представити, понудити, промовисати и на крају продати “пословну прилику”.

- Организатори би требало да покушају промијенити концепцију манифестација и да их што више прилагоде захтјевима излагача, односно конкретног тржишта, јер компаније и даље задржавају чврсту контролу властите потрошње на сајмовима и као излагачи пажљиво обраћају пажњу и бирају сајмове на којима ће стварно моћи остварити своје циљеве и добити највећи поврат инвестиције - истакли су у  СТК.

Напомињу да због непрецизних података већине домаћих организатора у извјештајима најзначајнијих глобалних асоцијација у сајамској индустрији нема података о сајмовима у БиХ, због чега биљежимо скроман број директних иностраних излагача на домаћим међународним сајмовима. 

Да сајамска индустрија у БиХ посљедњих година стагнира, за “Глас Српске” је потврдио и предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, нагласивши да привредници чак избјегавају излагање на тим манифестацијама, које им углавном представља само трошак.

- Нема довољно ни пратећих садржаја, као што су “Б2Б” разговори, због чега се наши привредници све мање одлучују да излажу на сајмовима - рекао је Рачић.

Нагласио је да би и локалне заједнице требало да се много више укључе у сајмове како би на тим манифестацијама представили оно најбоље што домаћа привреда има што би подигло атрактивност сајмова на виши ниво.

Према календару сајмова Спољнотрговинске коморе за ову годину у БиХ је планирано 46 таквих манифестација. 

 

Инострани наступи

У Спољнотрговинској комори БиХ наводе да је у првом полугодишту реализовано 12 наступа на иностраним сајмовима са учешћем 69 домаћих компанија.

Појашњавају да је ријеч о специјализованим сајмовима из области намјештаја, органске производње, вина и алкохолних пића, пољопривреде и прехране, намјенске индустрије, технологије и металопрерађивачке индустрије те одјеће.

- Компаније из БиХ су се на овај начин представиле на тржиштима Европске уније, Кине, Уједињених Арапских Емирата, Србије, те САД-а. У октобру је на реду и наступ на престижном сајму прехране у Келну, гдје ће се представити девет фирми - навели су у СТК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана