Industrijski pogoni oživljavaju privredu u Milićima: Tekstil i metal razvojna šansa

Milijana Latinović
Industrijski pogoni oživljavaju privredu u Milićima: Tekstil i metal razvojna šansa

MILIĆI - Fabrike za proizvodnju zaštitne odjeće i obradu metala dižu na noge privredu u Milićima, a zahvaljujući investitorima koji u ove pogone ulažu desetine hiljada maraka, posao će za šivaćim i CNC mašinama dobiti veliki broj mještana.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” načelnik Milića Marko Savić, istakavši da je prije dva dana potpisao ugovor sa predstavnicima firme “Fibranjorld” iz Gradačca o otvaranju pogona za obradu metala u naselju Nova Kasaba u toj opštini.

Riječ je o preduzeću koje se bavi proizvodnjom profila od fiberglasa, a odnedavno se bave i obradom metala, odnosno izradom metalnih sklopova za građevinske i rudarske mašine.

- Milići su pogodna lokalna zajednica za ulaganje i pokretanje proizvodnje. Za adaptaciju objekta u kojem će biti smješten taj pogon uloženo je 40.000 maraka, a u narednom periodu slijedi dopremanje mašina i obuka radnika - rekao je Savić i dodao da je plan investitora da u tom pogonu zaposli desetak radnika.

Osim toga, dodao je, u Milićima odnedavno radi i pogon tekstilne industrije “Jugoteks” iz Smedereva.

- “Jugoteks” se bavi proizvodnjom zaštitne odjeće i koliko znam prva grupa radnica koje su na obuci već uveliko šiju ta zaštitna odjela - rekao je Savić.

Podsjetio je da je opština sanirala i adaptirala objekat u kojem je smješten ovaj tekstilni pogon, a na teret opštine ide i obuka radnica.

- Za sve to izdvojili smo do sada oko 40.000 maraka. Sve ove investicije su od velikog značaja za malu opštinu, a otvaranje radnih mjesta garantuje opstanak stanovništva u Milićima - istakao je Savić.

Vlasnik porodične firme “Jugoteks”, koja je jedan od najvećih proizvođača zaštitne odjeće u Srbiji i veliki izvoznik u zemlje Evropske unije, Vlasta Ristić rekao je za “Glas Srpske” da je u pogonu u Milićima trenutno zaposleno 25 radnica.

- Trenutno šijemo zaštitna odela za kompaniju “NIS”. Namera je da u fabrici u Milićima uvedemo i drugu smenu, odnosno da zaposlimo još 25 radnica do kraja godine - rekao je Ristić, naglasivši da sa opštinom Milići imaju odličnu saradnju.

Ristić je naglasio da je opština ustupila objekat za otvaranje pogona te da je “Jugoteks” uložio oko 35.000 evra.

Dobri uslovi

Marko Savić ističe da opština pridaje mnogo značaja obezbjeđenju što boljih uslova za investitore te da svima rado izlaze u susret i daju olakšice koje mogu, od adaptacije prostora do obezbjeđenja dobrih uslova poslovanja.

- Milići raspolažu kvalitetnom radnom snagom, a svaka nova investicija u određenom procentu rješava pitanje nezaposlenosti u našoj opštini - rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana