Индустријски погони оживљавају привреду у Милићима: Текстил и метал развојна шанса

Милијана Латиновић
Индустријски погони оживљавају привреду у Милићима: Текстил и метал развојна шанса

МИЛИЋИ - Фабрике за производњу заштитне одјеће и обраду метала дижу на ноге привреду у Милићима, а захваљујући инвеститорима који у ове погоне улажу десетине хиљада марака, посао ће за шиваћим и ЦНЦ машинама добити велики број мјештана.

Потврдио је то за “Глас Српске” начелник Милића Марко Савић, истакавши да је прије два дана потписао уговор са представницима фирме “Фибрањорлд” из Градачца о отварању погона за обраду метала у насељу Нова Касаба у тој општини.

Ријеч је о предузећу које се бави производњом профила од фибергласа, а однедавно се баве и обрадом метала, односно израдом металних склопова за грађевинске и рударске машине.

- Милићи су погодна локална заједница за улагање и покретање производње. За адаптацију објекта у којем ће бити смјештен тај погон уложено је 40.000 марака, а у наредном периоду слиједи допремање машина и обука радника - рекао је Савић и додао да је план инвеститора да у том погону запосли десетак радника.

Осим тога, додао је, у Милићима однедавно ради и погон текстилне индустрије “Југотекс” из Смедерева.

- “Југотекс” се бави производњом заштитне одјеће и колико знам прва група радница које су на обуци већ увелико шију та заштитна одјела - рекао је Савић.

Подсјетио је да је општина санирала и адаптирала објекат у којем је смјештен овај текстилни погон, а на терет општине иде и обука радница.

- За све то издвојили смо до сада око 40.000 марака. Све ове инвестиције су од великог значаја за малу општину, а отварање радних мјеста гарантује опстанак становништва у Милићима - истакао је Савић.

Власник породичне фирме “Југотекс”, која је један од највећих произвођача заштитне одјеће у Србији и велики извозник у земље Европске уније, Власта Ристић рекао је за “Глас Српске” да је у погону у Милићима тренутно запослено 25 радница.

- Тренутно шијемо заштитна одела за компанију “НИС”. Намера је да у фабрици у Милићима уведемо и другу смену, односно да запослимо још 25 радница до краја године - рекао је Ристић, нагласивши да са општином Милићи имају одличну сарадњу.

Ристић је нагласио да је општина уступила објекат за отварање погона те да је “Југотекс” уложио око 35.000 евра.

Добри услови

Марко Савић истиче да општина придаје много значаја обезбјеђењу што бољих услова за инвеститоре те да свима радо излазе у сусрет и дају олакшице које могу, од адаптације простора до обезбјеђења добрих услова пословања.

- Милићи располажу квалитетном радном снагом, а свака нова инвестиција у одређеном проценту рјешава питање незапослености у нашој општини - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана