Industriji slatkiša kriza ne može ništa

Milijana Latinović
Industriji slatkiša kriza ne može ništa

BANjALUKA - Na domaće tržište u prvom polugodištu ove godine uvezeno je 9,82 miliona kilograma kakaoa i proizvoda u kojima je ta biljna sirovina neizostavan sastojak, među kojima su i razne vrste čokolade, što je skoro pet puta više u odnosu na plasman tih slatkih proizvoda u inostranstvo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, vrijednost uvezenog kakaoa i proizvoda od kakaoa u prvom polugodištu ove godine je 80,04 miliona maraka, dok su u istom periodu lani u BiH uvezeni ti proizvodi u vrijednosti od 80,30 miliona maraka.

Podaci UIO pokazuju da je BiH od januara do kraja juna ove godine u inostranstvo plasirala 2,13 miliona kilograma kakaoa i proizvoda u kojima je ta biljna sirovina neizostavan sastojak u vrijednosti od 10,56 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine izvezeno 1,77 miliona kilograma tih proizvoda u vrijednosti od 8,56 miliona maraka.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić istakao je za “Glas Srpske” da je očigledno konditorska industrija koja koristi kakao i proizvode od kakaoa jedini svijetao primjer u prerađivačkoj industriji u vrijeme pandemije, kada svi grcaju u problemima.

- Samo u ovom sektoru još nije došlo do pada kupovne moći stanovništva, slatkiši se i dalje kupuju, pa gledano iz tog ugla ravnoteža između uvoza i izvoza u odnosu na isti prošlogodišnji period nije narušena - rekao je Vidić. Dodao je da je zanimljivo da BiH bilježi i nešto bolji rezultat kada je riječ o izvozu kakaoa i proizvoda od kakaoa u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

- Očigledno je da ni na svjetskim tržištima nije došlo do drastičnog pada potražnje za slatkišima iako te namirnice nisu prioritet u lancu snabdijevanja - rekao je Vidić.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže za “Glas Srpske” da su slatkiši očigledno neizostavne namirnice u potrošačkoj korpi stanovništva uprkos krizi.

- Primjera radi, fabrika keksa i vafla u našem gradu nije prestajala sa radom u proteklom periodu, što samo potvrđuje da ipak ima branši koje su se uspjele izboriti i nastaviti poslovanje - rekla je Marićeva.

Dodala je da slatkiše vole i mladi i stariji, što potvrđuju podaci da nije pala ni proizvodnja ni potražnja za slatkišima.

- Slatkiši se i dalje dobro prodaju bez obzira na to da li je riječ o slatkim namirnicama od kojih ćemo sami pripremati neko slatko jelo i konkretnim keksovima i čokoladama - naglasila je Marićeva.

Najveći proizvođač

Kakao je sirovina koja se dobija sušenjem i mljevenjem dijelova biljke kakaovac i neizostavan je sastojak čokolade. Najveći proizvođač kakaoa u svijetu je Obala Slonovače, gdje se u prosjeku godišnje proizvede 1,33 miliona tona kakaa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana