Индустрији слаткиша криза не може ништа

Милијана Латиновић
Индустрији слаткиша криза не може ништа

БАЊАЛУКА - На домаће тржиште у првом полугодишту ове године увезено је 9,82 милиона килограма какаоа и производа у којима је та биљна сировина неизоставан састојак, међу којима су и разне врсте чоколаде, што је скоро пет пута више у односу на пласман тих слатких производа у иностранство.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, вриједност увезеног какаоа и производа од какаоа у првом полугодишту ове године је 80,04 милиона марака, док су у истом периоду лани у БиХ увезени ти производи у вриједности од 80,30 милиона марака.

Подаци УИО показују да је БиХ од јануара до краја јуна ове године у иностранство пласирала 2,13 милиона килограма какаоа и производа у којима је та биљна сировина неизоставан састојак у вриједности од 10,56 милиона КМ, док је у истом периоду прошле године извезено 1,77 милиона килограма тих производа у вриједности од 8,56 милиона марака.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић истакао је за “Глас Српске” да је очигледно кондиторска индустрија која користи какао и производе од какаоа једини свијетао примјер у прерађивачкој индустрији у вријеме пандемије, када сви грцају у проблемима.

- Само у овом сектору још није дошло до пада куповне моћи становништва, слаткиши се и даље купују, па гледано из тог угла равнотежа између увоза и извоза у односу на исти прошлогодишњи период није нарушена - рекао је Видић. Додао је да је занимљиво да БиХ биљежи и нешто бољи резултат када је ријеч о извозу какаоа и производа од какаоа у односу на прво полугодиште прошле године.

- Очигледно је да ни на свјетским тржиштима није дошло до драстичног пада потражње за слаткишима иако те намирнице нису приоритет у ланцу снабдијевања - рекао је Видић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже за “Глас Српске” да су слаткиши очигледно неизоставне намирнице у потрошачкој корпи становништва упркос кризи.

- Примјера ради, фабрика кекса и вафла у нашем граду није престајала са радом у протеклом периоду, што само потврђује да ипак има бранши које су се успјеле изборити и наставити пословање - рекла је Марићева.

Додала је да слаткише воле и млади и старији, што потврђују подаци да није пала ни производња ни потражња за слаткишима.

- Слаткиши се и даље добро продају без обзира на то да ли је ријеч о слатким намирницама од којих ћемо сами припремати неко слатко јело и конкретним кексовима и чоколадама - нагласила је Марићева.

Највећи произвођач

Какао је сировина која се добија сушењем и мљевењем дијелова биљке какаовац и неизоставан је састојак чоколаде. Највећи произвођач какаоа у свијету је Обала Слоноваче, гдје се у просјеку годишње произведе 1,33 милиона тона какаа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана