Građani dužni 375 miliona KM

Milijana Latinović
Građani dužni 375 miliona KM

BANjALUKA - Dobit mikrokreditnih organizacija (MKO) u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine iznosila je 16,56 miliona maraka, što je za 7,1 miliona maraka više u odnosu na isti period lani, podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Prema podacima navedenim u izvještaju za mikrokreditni sektor mikrokreditna društva su ostvarila dobit od 16,54 miliona maraka, dok je kod mikrokreditnih fondacija zabilježen dobitak od 24.000 maraka.

Osim dobiti, porasli su i krediti, pa je tako ukupna zaduženost u mikrokreditnom sektoru na kraju septembra ove godine iznosila nešto više od 383 milion maraka, što je za 35 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupnog iznosa, na kredite plasirane fizičkim licima odnosilo se nešto više od 375 miliona maraka. Sudeći prema podacima u izvještaju građani su povećali zaduženost u mikrokreditnom sektoru za 33 miliona maraka u odnosu na devetomjesečni izvještaj 2020. godine. U istom periodu porasli su i krediti plasirani pravnim licima pa je tako zaduženost pravnih lica u mikrokreditni društvima i fondacijama na kraju septembra ove godine iznosila 7,5 miliona, dok je u istom periodu lani bila 6,5 miliona maraka.

Ukupna EKS ponderisana kamatna stopa za kredite organizacija čije je sjedište u Srpskoj iznosila je 34,28 odsto, što je značajno više u odnosu na kraj prošle godine kada je iznosila 23,55 odsto.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da ovi podaci pokazuju da finansijsko tržište oživljava za razliku od prošle godine kada je sve bilo dosta usporeno.

- Porasla je potreba za mikrofinansiranjem s obzirom na to da su ljudi u besparici i da im i za tekuće životne potrebe treba novac. S druge strane, imajući u vidu da raste tražnja za mikrokreditima, logično je i da rastu kamate na te zajmove pa s toga ne čudi i veća zarada mikrokreditnog sektora - istakao je Pavlović za “Glas Srpske”.

Pojašnjava da je ovo skup način finansiranja, ali često jedini moguć.

- Mnogi nemaju izbora, s obzirom na to da su im krediti u komercijalnim bankama nedostupni, jer su sistemi obezbjeđenja plasmana fizičkim licima vrlo strogi, dok je u mikrokreditnim organizacijama zaduživanje mnogo jednostavnije - kazao je Pavlović.

Banke

Prema izvještaju Agencije za bankarstvo RS za devet mjeseci ove godine banke u Srpskoj zaradile su 95,8 miliona maraka što je za 35,8 miliona KM više u odnosu na isti period lani. Povećani su i ukupni krediti u bankama za 173,4 miliona KM i na kraju devetog mjeseca iznosili su 5,7 milijardi maraka. Osim toga, došlo je i do rasta depozita, koji su na kraju septembra iznosili 7,3 milijardi maraka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana