Грађани дужни 375 милиона КМ

Милијана Латиновић
Грађани дужни 375 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Добит микрокредитних организација (МКО) у Републици Српској за девет мјесеци ове године износила је 16,56 милиона марака, што је за 7,1 милиона марака више у односу на исти период лани, подаци су Агенције за банкарство РС.

Према подацима наведеним у извјештају за микрокредитни сектор микрокредитна друштва су остварила добит од 16,54 милиона марака, док је код микрокредитних фондација забиљежен добитак од 24.000 марака.

Осим добити, порасли су и кредити, па је тако укупна задуженост у микрокредитном сектору на крају септембра ове године износила нешто више од 383 милион марака, што је за 35 милиона више у односу на исти период прошле године.

Од укупног износа, на кредите пласиране физичким лицима односило се нешто више од 375 милиона марака. Судећи према подацима у извјештају грађани су повећали задуженост у микрокредитном сектору за 33 милиона марака у односу на деветомјесечни извјештај 2020. године. У истом периоду порасли су и кредити пласирани правним лицима па је тако задуженост правних лица у микрокредитни друштвима и фондацијама на крају септембра ове године износила 7,5 милиона, док је у истом периоду лани била 6,5 милиона марака.

Укупна ЕКС пондерисана каматна стопа за кредите организација чије је сједиште у Српској износила је 34,28 одсто, што је значајно више у односу на крај прошле године када је износила 23,55 одсто.

Економиста Зоран Павловић сматра да ови подаци показују да финансијско тржиште оживљава за разлику од прошле године када је све било доста успорено.

- Порасла је потреба за микрофинансирањем с обзиром на то да су људи у беспарици и да им и за текуће животне потребе треба новац. С друге стране, имајући у виду да расте тражња за микрокредитима, логично је и да расту камате на те зајмове па с тога не чуди и већа зарада микрокредитног сектора - истакао је Павловић за “Глас Српске”.

Појашњава да је ово скуп начин финансирања, али често једини могућ.

- Многи немају избора, с обзиром на то да су им кредити у комерцијалним банкама недоступни, јер су системи обезбјеђења пласмана физичким лицима врло строги, док је у микрокредитним организацијама задуживање много једноставније - казао је Павловић.

Банке

Према извјештају Агенције за банкарство РС за девет мјесеци ове године банке у Српској зарадиле су 95,8 милиона марака што је за 35,8 милиона КМ више у односу на исти период лани. Повећани су и укупни кредити у банкама за 173,4 милиона КМ и на крају деветог мјесеца износили су 5,7 милијарди марака. Осим тога, дошло је и до раста депозита, који су на крају септембра износили 7,3 милијарди марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана