Epidemija potapa ribarstvo

Danijela Bajić
Epidemija potapa ribarstvo

BANjALUKA - Ribarstvo u Republici Srpskoj koje već duži period muče problemi nalazi se na ivici propasti, a dodatni udarac uzgajivačima zadala je epidemija virusa korona, jer se izvozi na kašičicu, a izostaje i veći plasman na domaće tržište zbog slabe potražnje i prejake konkurencije.

Direktor preduzeća “Tropik ribarstvo - ribnjak Janj” Zoran Tepić kaže da je zbog virusa korona promet pao za više od 70 odsto.

- Našu firmu veoma je pogodila ova situacija, jer smo orijentisani na izvoz, a i dalje trpimo negativne efekte. Situacija je krenula nabolje, ali to još nije dovoljno. Važno je da do sada nije dolazilo do prekida investicija i otkaza, ali ako ova nepovoljna situacija bude nastavljena, ništa nije isključeno - kazao je Tepić i istakao da im je pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u proteklom periodu mnogo značila.

Tepić za “Glas Srpske” ističe da se još nisu vratili na sva inostrana tržišta.

- Na neka tržišta, poput Hrvatske, pitanje je da li ćemo se i vratiti, s obzirom na to da Hrvati forsiraju kupovinu domaćih proizvoda. Zbog toga i mi treba da postupimo na isti način te regulišemo uvoz da bismo višak proizvodnje mogli plasirati na domaće tržište - kazao je Tepić.

Gubitke sabira i preduzeće “Butreks ribarstvo”, čiji vlasnik Veljko Buđen ističe da sada izvoze 40 odsto od onoga što se plasiralo na inostrano tržište do 15. marta, dok su troškovi ostali isti.

- Neki troškovi se mogu smanjiti, ali šta ću sa onim fiksnim na koje ne mogu uticati. Situacija je jako teška. Kalifornijsku pastrmku trenutno izvozimo samo u Srbiju - kazao je Buđen.

Zbog trenutne situacije kaže da će, kako je krenulo, 30 tona prerasle ribe najvjerovatnije pustiti u rijeku, jer je ne može prodati.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju u Privrednoj komori RS Dragan Šepa kaže da su za pohvalu aktivnosti i mjere koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Naime, ribarstvo je ove godine znatno podržano i uključeno u sistem podsticaja za kapitalne investicije - kazao je Šepa.

Jača podrška

U ribnjacima u Srpskoj lani je proizvedeno 2.047 tona ribe, što je više za 16 odsto u odnosu na 2018. godinu. Načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mladen Stojanović kaže da je šarana proizvedeno za 55 odsto manje, dok je istovremeno pastrmke uzgojeno za 56 odsto više.

- Da bi postojeći resursi i potencijali bili kvalitetno korišćeni, tržišne potrebe za ribom i ribljim proizvodima zadovoljene, a ribarstvo postala konkurentna grana i dobra osnova za ekonomski rast, ovu oblast treba još više jačati, između ostalog, poboljšavanjem poslovnog ambijenta za domaća i strana ulaganja - kazao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana