Епидемија потапа рибарство

Данијела Бајић
Епидемија потапа рибарство

БАЊАЛУКА - Рибарство у Републици Српској које већ дужи период муче проблеми налази се на ивици пропасти, а додатни ударац узгајивачима задала је епидемија вируса корона, јер се извози на кашичицу, а изостаје и већи пласман на домаће тржиште због слабе потражње и прејаке конкуренције.

Директор предузећа “Тропик рибарство - рибњак Јањ” Зоран Тепић каже да је због вируса корона промет пао за више од 70 одсто.

- Нашу фирму веома је погодила ова ситуација, јер смо оријентисани на извоз, а и даље трпимо негативне ефекте. Ситуација је кренула набоље, али то још није довољно. Важно је да до сада није долазило до прекида инвестиција и отказа, али ако ова неповољна ситуација буде настављена, ништа није искључено - казао је Тепић и истакао да им је помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у протеклом периоду много значила.

Тепић за “Глас Српске” истиче да се још нису вратили на сва инострана тржишта.

- На нека тржишта, попут Хрватске, питање је да ли ћемо се и вратити, с обзиром на то да Хрвати форсирају куповину домаћих производа. Због тога и ми треба да поступимо на исти начин те регулишемо увоз да бисмо вишак производње могли пласирати на домаће тржиште - казао је Тепић.

Губитке сабира и предузеће “Бутрекс рибарство”, чији власник Вељко Буђен истиче да сада извозе 40 одсто од онога што се пласирало на инострано тржиште до 15. марта, док су трошкови остали исти.

- Неки трошкови се могу смањити, али шта ћу са оним фиксним на које не могу утицати. Ситуација је јако тешка. Калифорнијску пастрмку тренутно извозимо само у Србију - казао је Буђен.

Због тренутне ситуације каже да ће, како је кренуло, 30 тона прерасле рибе највјероватније пустити у ријеку, јер је не може продати.

Секретар Удружења за пољопривреду, водопривреду, рибарство, прехрамбену и дуванску индустрију у Привредној комори РС Драган Шепа каже да су за похвалу активности и мјере које спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Наиме, рибарство је ове године знатно подржано и укључено у систем подстицаја за капиталне инвестиције - казао је Шепа.

Јача подршка

У рибњацима у Српској лани је произведено 2.047 тона рибе, што је више за 16 одсто у односу на 2018. годину. Начелник Одјељења за сточарску производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Младен Стојановић каже да је шарана произведено за 55 одсто мање, док је истовремено пастрмке узгојено за 56 одсто више.

- Да би постојећи ресурси и потенцијали били квалитетно коришћени, тржишне потребе за рибом и рибљим производима задовољене, а рибарство постала конкурентна грана и добра основа за економски раст, ову област треба још више јачати, између осталог, побољшавањем пословног амбијента за домаћа и страна улагања - казао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана