Električni trotineti okupirali ulice

Danijela Bajić
Električni trotineti okupirali ulice

BANjALUKA - Da su električni trotineti, bicikli i segveji sve popularniji na našim ulicama, svjedoči i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), prema kojem je samo za tri mjeseca ove godine u BiH ovih prevoznih sredstava stiglo u vrijednosti od 1,47 miliona KM.

Iz UIO BiH za “Glas Srpske” su istakli da je ovih prevoznih sredstava od januara do kraja marta najviše stiglo iz Kine, i to u vrijednosti od 1,22 miliona maraka, te Hrvatske, za šta je izdvojeno nešto više od 110.000 KM. Na domaćem tržištu mogu se naći i električni trotineti, bicikli i segveji proizvedeni u Tajvanu, Bugarskoj, Njemačkoj, Turskoj i drugim zemljama.

Tokom prošle godine, prema podacima UIO, BiH je električnih trotineta, bicikala i segveja uvezla u vrijednosti od 7,75 miliona maraka, a godinu ranije uvoz je bio težak 7,16 miliona KM.

Trgovci širom Republike Srpske i FBiH zadovoljno trljaju ruke ističući da je prodaja ovih električnih prevoznih sredstava, od kojih su najzastupljeniji trotineti, nadmašila očekivanja. 

U radnjama “3D BOX ” tvrde da nema dana da ne prodaju po nekoliko električnih trotineta, čija se cijena kreće od 600 do 3.000 maraka.

- Prethodnih godina je bilo pravilo da se trotineti kupuju u proljeće i ljeto, međutim, topla i suva zima učinila je da potražnja za njima ne posustaje ni tokom tih mjeseci - kazali su u ovoj radnji.

Kako su objasnili u ovoj banjalučkoj firmi, električni bicikli još nisu zaživjeli koliko i trotineti, ali i za njih ima kupaca.

- Za električni bicikl je potrebno izdvojiti više novca, što je možda jedan od razloga zbog čega još nije stekao toliku popularnost. Električni bicikli koštaju od 2.500 do 5.000 maraka - kazali su i dodali da električna prevozna sredstva kupuju svi, bez obzira na godine i pol.

Pune ruke posla imaju i u trgovini “KONTAX” iz Tuzle, u kojoj kažu da se konstantno pojavljuju novi modeli ovih prevoznih sredstava, kojima ni oni ne mogu odoljeti.

- Kod nas su električni trotineti broj jedan. Najtražniji su oni od 1.000 maraka - kazali su u ovoj trgovini i dodali da ponudu posebno podebljaju u proljeće, kad ima najviše kupaca.

Vlasnik “SMART” servisa u Banjaluci Ognjen Vujić kaže da iz dana u dan ima sve više posla, jer su električni trotineti sve češći izbor građana pošto su jeftina i jednostavna alternativa gradskim gužvama i skupom gorivu.

- Mušterije uglavnom dolaze zbog guma, mada često na električnim trotinetima otkazuju i baterije zbog lošeg skladištenja i upotrebe.  Prema mojim procjenama, upotreba električnih trotineta samo u Banjaluci se povećala za 40 odsto u odnosu na 2022. godinu. To vidim po obimu svog posla - kazao je Vujić.

Iznajmljivanje

Poslovanje kompanije “BinBin”, koja nudi usluge iznajmljivanja električnih trotineta u BiH, je takođe jedan od pokazatelja da njihova popularnost svakodnevno raste. Naime, ova firma je, kako prenose agencije, prošle godine ostvarila rekordan prihod od čak 1,9 miliona KM i dobit od više od 200.000 KM. U prvoj godini poslovanja, odnosno 2022. godine, ova firma je poslovala u minusu. Da planiraju rast na bh. tržištu, dokazuju i nove usluge. Ove sedmice “BinBin” je u banjalučki saobraćaj uveo i ​električne bicikle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana