Електрични тротинети окупирали улице

Данијела Бајић
Електрични тротинети окупирали улице

БАЊАЛУКА - Да су електрични тротинети, бицикли и сегвеји све популарнији на нашим улицама, свједочи и податак Управе за индиректно опорезивање (УИО), према којем је само за три мјесеца ове године у БиХ ових превозних средстава стигло у вриједности од 1,47 милиона КМ.

Из УИО БиХ за “Глас Српске” су истакли да је ових превозних средстава од јануара до краја марта највише стигло из Кине, и то у вриједности од 1,22 милиона марака, те Хрватске, за шта је издвојено нешто више од 110.000 КМ. На домаћем тржишту могу се наћи и електрични тротинети, бицикли и сегвеји произведени у Тајвану, Бугарској, Њемачкој, Турској и другим земљама.

Током прошле године, према подацима УИО, БиХ је електричних тротинета, бицикала и сегвеја увезла у вриједности од 7,75 милиона марака, а годину раније увоз је био тежак 7,16 милиона КМ.

Трговци широм Републике Српске и ФБиХ задовољно трљају руке истичући да је продаја ових електричних превозних средстава, од којих су најзаступљенији тротинети, надмашила очекивања. 

У радњама “3D BOX ” тврде да нема дана да не продају по неколико електричних тротинета, чија се цијена креће од 600 до 3.000 марака.

- Претходних година је било правило да се тротинети купују у прољеће и љето, међутим, топла и сува зима учинила је да потражња за њима не посустаје ни током тих мјесеци - казали су у овој радњи.

Како су објаснили у овој бањалучкој фирми, електрични бицикли још нису заживјели колико и тротинети, али и за њих има купаца.

- За електрични бицикл је потребно издвојити више новца, што је можда један од разлога због чега још није стекао толику популарност. Електрични бицикли коштају од 2.500 до 5.000 марака - казали су и додали да електрична превозна средства купују сви, без обзира на године и пол.

Пуне руке посла имају и у трговини “KONTAX” из Тузле, у којој кажу да се константно појављују нови модели ових превозних средстава, којима ни они не могу одољети.

- Код нас су електрични тротинети број један. Најтражнији су они од 1.000 марака - казали су у овој трговини и додали да понуду посебно подебљају у прољеће, кад има највише купаца.

Власник “СМАРТ” сервиса у Бањалуци Огњен Вујић каже да из дана у дан има све више посла, јер су електрични тротинети све чешћи избор грађана пошто су јефтина и једноставна алтернатива градским гужвама и скупом гориву.

- Муштерије углавном долазе због гума, мада често на електричним тротинетима отказују и батерије због лошег складиштења и употребе.  Према мојим процјенама, употреба електричних тротинета само у Бањалуци се повећала за 40 одсто у односу на 2022. годину. То видим по обиму свог посла - казао је Вујић.

Изнајмљивање

Пословање компаније “БинБин”, која нуди услуге изнајмљивања електричних тротинета у БиХ, је такође један од показатеља да њихова популарност свакодневно расте. Наиме, ова фирма је, како преносе агенције, прошле године остварила рекордан приход од чак 1,9 милиона КМ и добит од више од 200.000 КМ. У првој години пословања, односно 2022. године, ова фирма је пословала у минусу. Да планирају раст на бх. тржишту, доказују и нове услуге. Ове седмице “БинБин” је у бањалучки саобраћај увео и ​електричне бицикле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана