Donesena odluka o dokapitalizaciji Rudnika "Ljubija"

GS
Donesena odluka o dokapitalizaciji Rudnika "Ljubija"

PRIJEDOR - Skupština akcionara Rudnika željezne rude "Ljubija" donijela je odluku o dokapitalizaciji Rudnika, izjavio je rukovodilac Službe za pravne poslove u Rudniku Ognjen Hrnjak.

 

Hrnjak je istakao da su "usvojene sve tačke koje su bile na dnevnom redu, a to su treća emisija akcija društva, izmjene statuta i povećanje kapitala", javio je RTRS.

- Vlada vodi postupak pregovaranja i to nije završni čin već su se time stvorili preduslovi za početak postupka dokapitalizacije Rudnika željezne rude "Ljubija". Vlada je u dva navrata pokušala da proda svoj većinski paket akcija i nije uspjela da pronađe strateškog partnera. Ovaj put pojavio se strateški partner s kojim će Vlada poslije današnjih odluka ući u postupak dokapitalizacije svog preostalog kapitala u ovom društvu - rekao je Hrnjak.

Kako je naveo Hrnjak, predstavnik državnog kapitala nije prisustvovao današnjoj sjednici, o čemu je pismeno obavijestio Skupštinu, ali je glasao za usvajanje svih tačaka dnevnog reda.

-Skupština akcionara RŽR "Ljubija" Prijedor donijela je krucijalne odluke i za ovu kompaniju i za trenutno većinskog vlasnika i za širi aspekt društva. Izmijenili smo statut s aspekta ove međudividende da možemo podijeliti još jednu dividendu u narednom periodu, a sljedeća vanredna skupština je 16. avgusta. Donijeli smo dvije odluke s aspekta povećanja osnovnog kapitala i o trećoj emisiji akcija - izjavio je direktor RŽR-a Stanko Vujković novinarima u Prijedoru nakon vanredne sjednice skupštine akcionara koja je donijela odluku o dokapitalizaciji Rudnika, prenijala je Srna.

On je naglasio da je proces dokapitalizacije u skladu sa zakonom i da se emituje nominalna vrijednost preduzeća od 50.777.428 akcija, a dokapitalizator je dužan da taj iznos uplati na poseban račun RŽR-a.

-Ako se to ne desi, nema ništa od dokapitalizacije. Država kao trenutni većinski vlasnik zadržaće svoj paket akcija od nekih 40 procenata - rekao je on i dodao da ovaj proces nije baš u kontekstu kako je predstavljen prethodnih dana, već će biti u potpunosti usmjeren u osnovnu rudarsku djelatnost.

Vujković je naveo da će novi dokapitalizator razgovarati sa kompanijom "Arselor Mital Prijedor" i predočiti svoje projekte, a da je suština priče proširenje djelatnosti, odnosno rudarske proizvodnje.

-I za male akcionare i za sve ostale ovo je projekat koji sigurno ima efekta i ekonomskog i svakog drugog - naglasio je Vujković.

Prema postojećim elaboratima, procjenjuje se da na geološkim rezervama ima 35 miliona tona rude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana