Донесена одлука о докапитализацији Рудника "Љубија"

ГС
Донесена одлука о докапитализацији Рудника "Љубија"

ПРИЈЕДОР - Скупштина акционара Рудника жељезне руде "Љубија" донијела је одлуку о докапитализацији Рудника, изјавио је руководилац Службе за правне послове у Руднику Огњен Хрњак.

 

Хрњак је истакао да су "усвојене све тачке које су биле на дневном реду, а то су трећа емисија акција друштва, измјене статута и повећање капитала", јавио је РТРС.

- Влада води поступак преговарања и то није завршни чин већ су се тиме створили предуслови за почетак поступка докапитализације Рудника жељезне руде "Љубија". Влада је у два наврата покушала да прода свој већински пакет акција и није успјела да пронађе стратешког партнера. Овај пут појавио се стратешки партнер с којим ће Влада послије данашњих одлука ући у поступак докапитализације свог преосталог капитала у овом друштву - рекао је Хрњак.

Како је навео Хрњак, представник државног капитала није присуствовао данашњој сједници, о чему је писмено обавијестио Скупштину, али је гласао за усвајање свих тачака дневног реда.

-Скупштина акционара РЖР "Љубија" Приједор донијела је круцијалне одлуке и за ову компанију и за тренутно већинског власника и за шири аспект друштва. Измијенили смо статут с аспекта ове међудивиденде да можемо подијелити још једну дивиденду у наредном периоду, а сљедећа ванредна скупштина је 16. августа. Донијели смо двије одлуке с аспекта повећања основног капитала и о трећој емисији акција - изјавио је директор РЖР-а Станко Вујковић новинарима у Приједору након ванредне сједнице скупштине акционара која је донијела одлуку о докапитализацији Рудника, пренијала је Срна.

Он је нагласио да је процес докапитализације у складу са законом и да се емитује номинална вриједност предузећа од 50.777.428 акција, а докапитализатор је дужан да тај износ уплати на посебан рачун РЖР-а.

-Ако се то не деси, нема ништа од докапитализације. Држава као тренутни већински власник задржаће свој пакет акција од неких 40 процената - рекао је он и додао да овај процес није баш у контексту како је представљен претходних дана, већ ће бити у потпуности усмјерен у основну рударску дјелатност.

Вујковић је навео да ће нови докапитализатор разговарати са компанијом "Арселор Митал Приједор" и предочити своје пројекте, а да је суштина приче проширење дјелатности, односно рударске производње.

-И за мале акционаре и за све остале ово је пројекат који сигурно има ефекта и економског и сваког другог - нагласио је Вујковић.

Према постојећим елаборатима, процјењује се да на геолошким резервама има 35 милиона тона руде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана