Cijene kvadrata u Srpskoj jače od pandemije

Milijana Latinović
Cijene kvadrata u Srpskoj jače od pandemije

BANjALUKA - Pandemija virusa korona oborila je potražnju za stanovima u Srpskoj, što potvrđuju i u pojedinim građevinskim firmama koje na sedmičnom nivou imaju svega jedan ili dva upita, što je nekada bio dnevni prosjek, ali, uprkos tome, cijene kvadrata miruju.

Iako su mnogi građevinari tokom protekla dva mjeseca ostali na gradilištima poštujući sve propisane mjere zaštite od širenja virusa korona, stanje na tržištu nekretnina je neizvjesno.

Vlasnik i direktor teslićkog preduzeća "Falkon" Momir Smiljanić kaže za "Glas Srpske" da je potražnja za stanovima potpuno splasnula.

- Radili smo cijelo vrijeme, nismo prekidali izgradnju, ali je virus probudio strah u građanima, tako da je potražnja stala. Nastojimo da završimo ugovorene poslove i ispoštujemo rokove - rekao je Smiljanić i dodao da su i sve administrativne procedure u ovoj djelatnosti bile otežane jer su i institucije radile smanjenim kapacitetom.

Smiljanić dodaje da je evidentno da građani sada čekaju da cijene kvadrata padnu, ali da ne vjeruje da će do toga doći.

- Nije realno da stanovi mnogo pojeftine, ako uopšte bude korekcije cijena. U Banjaluci se prosječna cijena novih stanova kreće oko 2.300 KM po kvadratu, u zavisnosti od lokacije - dodao je Smiljanić.

Da se potražnja za stanovima ne može ni uporediti sa onom prije pojave virusa, potvrđuje i direktor prijedorskog preduzeća "MB Modul" Milan Mamlić dodajući da je izvjesno da će prodati samo stanove za koje su uplate počele prije pojave "kovida 19".

- Protekla dva mjeseca nismo uopšte radili. S obzirom na vanredne okolnosti, bilo je nemoguće da dobijemo potrebne dozvole u institucijama i tek sad se vraćamo u normalu - rekao je Mamlić i podvukao da je izdavanje građevinskih dozvola u protekla dva mjeseca bilo veoma otežano.

Dodao je da su i oni koji su već kupili stanove bili uznemireni zbog novonastale situacije i poprilično kasnili sa ratama.

- Počeli smo raditi, ali situacija nije ni izbliza onoj kakva je bila prije pandemije. Imamo svega jedan ili dva upita sedmično, što je daleko manje nego što smo nekada imali na dnevnom nivou - rekao je Mamlić.

Da li će građani kupovati stanove u idućem periodu i po kojoj cijeni, teško je prognozirati, ali sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, namjera graditelja je da rade punom parom, jer je samo u aprilu izdato 117 građevinskih dozvola, što je za 34,5 odsto više nego u istom periodu lani.

Kvadratura

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u aprilu su izdate građevinske dozvole za izgradnju 728 stanova, od čega su 723 planirana u novim zgradama. Statistika pokazuje da se od ukupnog broja čak 47 odsto odnosi na jednosobne stanove za kojima već godinama vlada najveća potražnja, dok je planirana izgradnja svega 0,8 odsto stanova sa pet i više soba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana