Цијене квадрата у Српској јаче од пандемије

Милијана Латиновић
Цијене квадрата у Српској јаче од пандемије

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона оборила је потражњу за становима у Српској, што потврђују и у појединим грађевинским фирмама које на седмичном нивоу имају свега један или два упита, што је некада био дневни просјек, али, упркос томе, цијене квадрата мирују.

Иако су многи грађевинари током протекла два мјесеца остали на градилиштима поштујући све прописане мјере заштите од ширења вируса корона, стање на тржишту некретнина је неизвјесно.

Власник и директор теслићког предузећа "Фалкон" Момир Смиљанић каже за "Глас Српске" да је потражња за становима потпуно спласнула.

- Радили смо цијело вријеме, нисмо прекидали изградњу, али је вирус пробудио страх у грађанима, тако да је потражња стала. Настојимо да завршимо уговорене послове и испоштујемо рокове - рекао је Смиљанић и додао да су и све административне процедуре у овој дјелатности биле отежане јер су и институције радиле смањеним капацитетом.

Смиљанић додаје да је евидентно да грађани сада чекају да цијене квадрата падну, али да не вјерује да ће до тога доћи.

- Није реално да станови много појефтине, ако уопште буде корекције цијена. У Бањалуци се просјечна цијена нових станова креће око 2.300 КМ по квадрату, у зависности од локације - додао је Смиљанић.

Да се потражња за становима не може ни упоредити са оном прије појаве вируса, потврђује и директор приједорског предузећа "МБ Модул" Милан Мамлић додајући да је извјесно да ће продати само станове за које су уплате почеле прије појаве "ковида 19".

- Протекла два мјесеца нисмо уопште радили. С обзиром на ванредне околности, било је немогуће да добијемо потребне дозволе у институцијама и тек сад се враћамо у нормалу - рекао је Мамлић и подвукао да је издавање грађевинских дозвола у протекла два мјесеца било веома отежано.

Додао је да су и они који су већ купили станове били узнемирени због новонастале ситуације и поприлично каснили са ратама.

- Почели смо радити, али ситуација није ни изблиза оној каква је била прије пандемије. Имамо свега један или два упита седмично, што је далеко мање него што смо некада имали на дневном нивоу - рекао је Мамлић.

Да ли ће грађани куповати станове у идућем периоду и по којој цијени, тешко је прогнозирати, али судећи према подацима Републичког завода за статистику, намјера градитеља је да раде пуном паром, јер је само у априлу издато 117 грађевинских дозвола, што је за 34,5 одсто више него у истом периоду лани.

Квадратура

Према подацима Републичког завода за статистику, у априлу су издате грађевинске дозволе за изградњу 728 станова, од чега су 723 планирана у новим зградама. Статистика показује да се од укупног броја чак 47 одсто односи на једнособне станове за којима већ годинама влада највећа потражња, док је планирана изградња свега 0,8 одсто станова са пет и више соба. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана