Brže do podrške stručnjaka i finansija: Kako funkcioniše digitalni inovacioni hab

Sandra Kljajić
Brže do podrške stručnjaka i finansija: Kako funkcioniše digitalni inovacioni hab

BANjALUKA - Digitalni inovacioni habovi (Digital Innovation Hub), odnosno višepartnerske platforme za podršku preduzećima u procesu digitalne transformacije, postali su stvarnost i kod nas. Habovi su zamišljeni kao svojevrsno čvorište, odnosno tačka u kojoj kompanije mogu dobiti razne vrste pomoći za prevazilaženje izazova digitalizacije kako bi postale konkurentnije, te unaprijedile svoje poslovanje.

U Srpskoj, kao jedini registrovan kod Evropske komisije, djeluje Digitalni inovacioni hab (DIH) ONEX u koji su, putem platforme www.onex.digital, umrežani visokokvalifikovani stručnjaci za profesionalnu podršku u različitim oblastima poslovanja. Svrha ONEX-a je da zainteresovana preduzeća usmjeri ka tim stručnjacima, ali i prema izvorima finansiranja.

- Cilj ONEX-a je da obezbijedi podršku za razvoj poslovanja i digitalnu transformaciju za mala i velika preduzeća u bilo kojoj privrednoj djelatnosti. Glavni razlog za osnivanje DIH-a ONEX je da se popuni jaz između potreba kompanija i ponuđenih usluga na tržištu – kaže ekspert DIH-a ONEX Nenad Lakić.

Funkcionisanje DIH-a ONEX zasnovano je na partnerstvu, a Lakić pojašnjava da se aktivnosti DIH-a mogu svrstati u dvije grupe.

- Prva grupa aktivnosti odnosi se na neprofitnu komponetu, odnosno usluge koje su za preduzeća besplatne i ovdje imamo različite aktivnosti koje su informativnog karaktera - na primjer organizovanje konferencija, radionica, okruglih stolova, informacije o dostupnim izvorima za finansiranje projekata, informacije o različitim tehnologijama, i slično. Putem veb stranice, društvenih mreža i sličnih kanala komunikacije, DIH pruža informativnu podršku privrednim subjektima. S druge strane, eksperti DIH-a pružaju i specijalizovanu podršku klijentskim preduzećima a svaka stručna podrška naših partnera realizuje se preko komercijalnih ugovora – pojašnjava Lakić.

Suštinski, dodaje, ovaj DIH pruža tri grupe usluga. To su poslovno savjetovanje i podrška u internacionalizaciji, podrška u digitalnoj transformaciji i projektni menadžment.

-DIH ONEX olakšava i pristup izvorima finansiranja za inovativne projekte obezbjeđujući idealnu kombinaciju različitih izvora finansiranja, kao što su evropski bespovratni fondovi, grantovi međunarodnih donatora, sredstva investicionih fondova, i slično.

Osoblje ONEX-a pruža i podršku klijentskim preduzećima kod uspostavljanja saradnje sa partnerima iz drugih zemalja i to kroz  usluge približavanja procesa internacionalizacije preduzeću, pomoć u pronalaženju poslovnih partnera u EU i šire, pripremi potrebne dokumentacije za izvoz, marketing, brendiranje i slično – naglašava Lakić.

Dodaje da svaki poslovni subjekt koji prepozna da bi mogao da koristi neku od usluga DIH-a, može da ih kontaktira.

-Zainteresovana preduzeća mogu da nas kontaktiraju putem obrasca koji se nalazi na sajtu DIH-a, na www.onex.digital. Kroz komunikaciju između predstavnika preduzeća i DIH-a, dolazimo do rješenja kako realizovati zahtjeve preduzeća – ističe Lakić.

Kompanije iz Srpske do sada su, između ostalog, u saradnji sa ovim DIH-om radile na   kreiranju poslovnog modela, zasnovanog na IT platformi za prodaju određene vrste proizvoda, na izradi veb prodavnica i raznih aplikacija...

-Kroz saradnju sa DIH-om, radimo na implementaciju IT rješenja kod logističkih i distributivnih preduzeća - kaže Marko Trtić iz banjalučke firme „Satvork “.

Usluge DIH-a koristi i firma „Rapić“iz Gradiške.

-U saradnji sa DIH-om radimo na implemetaciji softverskog rješenja koje dovodi do optimizacije utroška energije u našem preduzeću – pojašnjava marketing menadžer ove firme Petar Ninić.

Inače, ONEX se razvio iz IT klastera i na području Republike Srpske funkcioniše od 2017, a nakon četiri godine rada sa preduzećima, dobili su status DIH-a koji funkcioniše u punom kapacitetu. Dosadašnji razvoj DIH-a ONEX finanisirala je Evropska banka za obnovu i razvoj kroz dva svoja projekta i Evropska komisija kroz jedan projekat iz programa Horizont Evropa. Aktivnosti DIH-a ONEX koje su u skladu sa Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2021–2027. godina, podržalo je i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Mreža stručnjaka

Partneri DIH-a su fizička i pravna lica.

- DIH čini mreža od više od 30 stručnjaka iz različitih oblasti i 15 partnerskih preduzeća. Pored toga DIH, sarađuje sa mrežom partnerskih DIH-ova iz cijele Evrope, gdje imamo potpisane ugovore o međusobnoj saradnja sa DIH-ova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Njemačke, Grčke i Rumunije – naglašava Nenad Lakić.

Na veb stranici DIH-a ONEX nalazi se katalog eksperata i preduzeća koji su posvećeni digitalnoj trasformaciji u kompanijama.

Usluge u domenu digitalne transformacije koje pružaju partneri DIH-a su, između ostalog, kreiranje veb stranica i veb prodavnica, izrada CRM i ERP sistema, poslovna inteligencija, upravljanje poslovnim procesima i slično, te programiranje (desktop, veb i mobile aplikacije), grafički dizajn (2D, 3D, animacije), transformacija/digitalizacija procesa proizvodnje, upravljanja projektima, administracije itd.

DIH takođe pruža inovativne usluge kao što je finansijsko savjetovanje, trening i razvoj vještina koje su neophodne za uspješnu digitalnu transformaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana