Banke zaradile 26,6 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Banke zaradile 26,6 miliona KM

Banjaluka - Banke u Srpskoj, njih osam, prvi kvartal ove godine završile su sa dobiti od 26,6 miliona maraka, što je za tri odsto manje u odnosu na isti period lani, navedeno je u najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Time je nastavljen pad dobiti banaka, ali je znatno manji nego godinu ranije. Na nivou bankarskog sektora u Srpskoj u prvom kvartalu 2018. godine dobit je iznosila 26,7 miliona maraka, što je za 35 odsto manje u odnosu na isti period u 2017. godini.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru za prvi kvartal ove godine navedeno je da je na kraju marta ukupna aktiva bankarskog sektora iznosila 8,789 milijardi KM i bilježi blagi rast od 7,3 miliona maraka u odnosu na kraj prošle godine. Depozit u bankama u RS na kraju prvog tromjesečja iznosio je 5,928 milijardi maraka i manji je za dva odsto u odnosu na decembar 2018. godine.

- Depoziti građana su porasli za tri odsto, a vladinih institucija osam odsto. Kada je riječ o privatnim preduzećima i društvima bilježi se pad depozita za 15 odsto, a javnih i državnih preduzeća za 17 odsto - stoji u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Naveli su da je štednja građana uključujući i tekuće račune na kraju marta iznosila 3,319 milijardi maraka.

- Oročena štednja, koja bilježi rast od četiri odsto u odnosu na kraj 2018. godine, i dalje čini 75 odsto ukupne štednje - navedeno je u izvještaju.

Na kraju prvog kvartala ove godine ukupno bruto krediti iznosili su 5,043 milijarde maraka, što je za jedan odsto više u odnosu na kraj prošle godine. Zaduženost građana porasla je za dva odsto, a Vlade i vladinih institucija tri odsto, dok su krediti javnih i državnih preduzeća, kao i privatnih firmi smanjeni.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Aleksandar Ljuboja kaže da je stanje u bankarskom sektoru u posljednjih desetak godina gotovo nepromijenjeno, te da se pad dobiti banaka može očekivati i u narednom periodu.

- Banke su profitno orijentisane, smanjuju kreditne portfolije i okreću se aktivnostima koje doprinose većem profitu uz manje rada i rizika. Usljed političke i ekonomske krize dolazi do većeg stepena štednje kod građana koji manje troše, jer novac čuvaju za crne dane. To dovodi do smanjenja obrta kapitala i prometa, te privrednih aktivnosti - kazao je Ljuboja. Istakao je da najviše brine što banke smanjuju kreditiranje privrede.

- Njihova osnovna funkcija je kreditiranje privrede, a to su sveli na minimum. Finansijska podrška novim projektima i kreditiranje razvoja preduzeća izostaje. Većina banaka je u stranom vlasništvu i ne ide u kreditiranje privrede, jer smatra da je ova sredina politički nestabilna - kazao je Ljuboja.

 Nekvalitetni krediti

Nekvalitetni krediti na kraju marta iznosili su 467,8 miliona KM i manji su za dva odsto ili za 9,7 miliona KM u odnosu na kraj 2018. godine.

- Učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosi 9,27 odsto - navedeno je u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana