Sve spremno za početak “Film foruma” u Banjaluci

Milanka Mitrić
Sve spremno za početak “Film foruma” u Banjaluci

Banjaluka - Dvodnevna konferencija “Film forum Banjaluka” biće održana u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, 29. i 30. novembra.

Tema foruma je razvoj filmske industrije u Bosni i Hercegovini, te njeni ekonomski i turistički potencijali.

Ova dvodnevna manifestacija obuhvataće panele i radionice, na kojima će učestvovati međunarodno priznati i afirmisani filmski profesionalci iz regiona.

Forumski paneli su podijeljeni na nekoliko oblasti: “Filmski fondovi”, “Dokumentarni film”, “Prvi film”, “Alternativna distribucija” i “Kreativna Evropa”.

Panel “Filmski fondovi” baviće se pitanjem fondova i načina finansiranja filmova u zemljama bivše Jugoslavije.

- U svim zemljama regiona, sem u Bosni i Hercegovini, postoji nacionalni fond - javna ustanova koja se bavi promocijom, finansiranjem, izdavačkom djelatnošću i stvaranjem zakonodavnog okvira za uspješan rast nacionalne kinematografije. Cilj panela je da okupimo direktore i predstavnike nacionalnih fondova iz okruženja i predstavimo njihov rad i značaj - navedeno je u saopštenju organizatora foruma.

Panel “Dokumentarni film” baviće se raspravljanjem o potencijalu dokumentarnog filma i načinu na koji ovakvi filmovi mogu da unesu promjene u društvo.

O koracima ka profesionalnom bavljenju filmom govoriće se na panelu “Prvi film”.

- Pregršt izazova, najčešće mlada ekipa bez mnogo iskustva i nedovoljna finansijska sredstva mogu se nadomjestiti pametnim planiranjem i dobrom organizacijom. Na ovom panelu razgovaramo sa producentima i autorima koji su već imali svoj prvi film, o njihovim iskustvima i savjetima za debitante - objašnjeno je u saopštenju.

Posjetioci će na panelu “Alternativna distribucija” moći da čuju nešto više o filmskoj distribuciji u zemljama regiona, koja se još nije prilagodila evropskim tokovima.

- Ako su filmski fondovi i proizvodnja filmova u bivšoj Jugoslaviji doživjeli neku vrstu renesanse i djelimično se prilagodili evropskim tokovima, distribucija još zaostaje i zbog toga rijetko imamo priliku da pogledamo evropske nenacionalne filmove koji imaju regionalno bioskopsko prikazivanje - pojašnjeno je u saopštenju.

Pored pomenutih, panel “Kreativna Evropa” obuhvatiće razgovore o samom programu “Kreativna Evropa”, koji se bavi finansiranjem, distribucijom, razvojem i edukacijom filmskih festivala.

- Na ovom panelu okupićemo predstavnike deskova “Kreativna Evropa” i na njemu ćemo razgovarati o potencijalima regiona, ali i o problemima na koje nailaze aplikanti za ove pozive - pojašnjeno je u saopštenju.

Konferenciju “Film forum Banjaluka” organizuju produkcijska kuća “Vizart film” i desk “Kreativna Evropa BiH”.

Na konstitutivnoj sjednici izabran novi-stari predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Radionice

Tokom dva dana foruma biće održavane radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima o temama izazova i mogućnosti produkcije dokumentarnih filmova.

Radionice će voditi Timka Grin, Boris Mitić i Amra Bakšić-Čamo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana