Nominacije za Oskara potpuno razbjesnile gledaoce

   Nominacije za Oskara potpuno razbjesnile gledaoce 26.01.2018 13:44 | Priredila: Svjetlana Đuričić

Los Anđeles - Prvi film u kojem glavne uloge tumače samo žene i koji je režirala žena film "Čudesna žena" ("Wonder Woman"), nije dobio nijednu nominaciju za 90. dodjelu "Oskara", iako je dobio pohvale i kritike i gledalaca.

Nije trebalo dugo da krenu prve rasprave, nakon što je objavljeno da je 13 nominacija osvojio "Oblik vode" Giljerma del Tora, osam "Denkerk" Kristofera Nolana i sedam "Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju", čijom će projekcijom biti otvoren 46. FEST 23. februara u Centru "Sava" u Beogradu.

- Možda nije dubokoumni film, ali mnogi misle da je zaslužio bar jednu nominaciju zbog te male revolucije u svijetu filma - piše "Unilad".

"Čudesna žena", osim što je važan u probijanju barijera nametnutih ženama u Holivudu, film je i o kojem se najviše pričalo prošle godine.
Na navodnu diskriminaciju žena u trci za zlatnu statuicu, kako tvrde obožavaoci, ukazuje i činjenica da je Greta Gervig tek peta rediteljka nominovana za priznanje Američke filmske akademije, dok direktorka fotografije u filmu "Madbaund" Rejčel Morison ulazi u istoriju kao prva žena koja je nominovana u toj kategoriji za najprestižniju filmsku nagradu. Poseban fokus svake godine je na nagradi za najbolju režiju, koja je po mnogima pokazatelj rodne nejednakosti, s obzirom na to da je do sada "Oskara" dobila samo jedna rediteljka - Ketrin Bigelo za film "Katanac za bol".
Džordan Pil, reditelj ostvarenja "Get aut", tek je peti crni filmski stvaralac nominovan za najbolju režiju i treći čiji je film nominovan za najbolji, nakon Berija Dženskinsa prošle godine za film "Mjesečina".

Strani mediji skreću pažnju na nominaciju Denzela Vošingtona ("Roman J. Israel, Eslj.") za najboljeg glumca koji je potisnuo Džejmsa Franka ("Dizaster artist"), koji je optužen za seksualno zlostavljanje. Kristofer Plamer, nominovan u kategoriji najbolja sporedna uloga, zamijenio je Kevina Spejsija u filmu Ridlija Skota "Cijena života" koji se takođe suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje. Možda najneočekivaniji je uspjeh filma "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona koji ima četiri nominacije: za najbolji film, režiju, najboljeg glumca (Danijel-Dej Luis) i najbolju sporednu žensku ulogu (Lesli Manvil).

Ceremonija

Prošlogodišnju dodjele "Oskara", čiji je domaćin bio komičar Džimi Kimel, putem ABC-ja pratilo je 32,9 miliona gledalaca. Kimel će biti domaćin i 90. dodjele, koja će se održati 4. marta.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica