Dah Mediterana zapljusnuo Banjaluku

Miloš Vasiljević
Dah Mediterana zapljusnuo Banjaluku

Banjaluka - Paljba hercegnovskih trombonjera, duh karnevala i maskenbala začinjeni mirisom mimoze, uz defile mažoretkinja juče su paradirali centrom Banjaluke, a oduševljeni prolaznici uživali su i u zvucima Gradske muzike Heceg Novog, koja tradiciju čuva punih 130 godina.

"Karavan mimoze" prošao je od hotela "Palas" i Trga Krajine dalje kroz Gospodsku ulicu, do Hrama Hrista Spasitelja, pa se vratio do parka "Petar Kočić".

Defile 45 učesnika iz Crne Gore - mažoretkinja, klovnova, i svirača izmamili su pregršt osmijeha i na kratko donijeli duh turističke atrakcije na Crnogorskom primorju. Hercegnovski i bokeljski brend, okupio je sve generacije, a neki od njih uputiće se put Mediterana na 49. "Praznik mimoze", koji će početi 2. i trajati do 28. februara.

- Suština karavana je da pozovemo ljude širom regiona da prisustvuju našem prazniku - kazala je Marija Krivokapić, iz Službe za informisanje  Herceg Novi.

U toku praznika koji tradicionalno počinje prve subote u februaru podijeli se na stotine kilograma mimoze, tona ribe, hiljade litara vina i piva. Organizatori kažu da je ova manifestacija idealna prilika da hladniji predjeli, bar na kratko, zamijene toplom mediteranskom klimom.

- U Banjaluci se danas osjeća dah proljeća u duhu mimoze - rekla je portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković.

Iz Turističke organizacije Herceg Novi kažu da godišnje 30 odsto noćenja bilježe gosti iz Republike Srpske, pa tako i za ovu priliku očekuju veliki broj ljudi iz Banjaluke.

- Pripremili smo bogat kulturni i sportski sadržaj, a očekuje nas prelijepo vrijeme i odličan ambijent. Mnogo Banjalučana posjećuje praznik mimoze kao i turista iz ostalih krajeva Srpske - rekao je menadžer za razvoj TO Herceg Novi Dalibor Vuković.

Na trasi karavana prije Banjaluke su se našli Zlatibor, Jagodina, Beograd i Bijeljina. "Praznik mimoze" počeće 2. februara, a raznovrstan program će trajati cijelog mjeseca. Festival će otvoriti karnevalska povorka, a predviđen je i koncert Nine Badrić. Narednog dana slijedi "Fešta od mimoze, ribe i vina", od Kumbora do Baošića, kao i maskenbal na kojem će nastupiti Tijana Dapčević.

Turizam

Banjaluka je spremna za saradnju sa Herceg Novim i otvorene su mogućnosti da zajednički apliciraju za inostrana sredstva određenim projektima, rečeno je na sastanku predstavnika dva grada.

Potpredsjednici Skupštine grada Saša Čudić i Milan Milaković, te načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić ugostili su juče delegaciju opštine Herceg Novi sa kojom su razgovarali o projektima u oblasti turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana