Аутопут Приједор-Бањалука до 2023?

РТРС
Аутопут Приједор-Бањалука до 2023?

Бањалука - Аутопут Бањалука-Приједор требало би, према најавама, да буде завршен 2023. године. Крајем овог мјесеца, Влада Српске почиње преговоре за додјелу концесије за овај пројекат кинеској компанији која ће финанситати изградњу.

Да ли ће вишедеценијска жеља становника овог дијела Српске напокон бити остварена? Од овог пројекта много очекују локалне заједнице, привредни субјекти и становници сјеверозападног дијела Српске.

Аутопут који ће спајати Приједор и Бањалуку, сматрају, донијеће многе погодности.

Грађани очекују погодности од повезивања Приједора са, како наводе, свијетом. Надају се и да ће тај аутопут ићи до Бијељине. Истичу и да људи треба да се крећу, као и превоз робе, јер је све то велика предност.

Аутопут је велика шанса за развој Приједора, сагласни су у локалној управи. Са новим путем,  бољом повезаношћу с европским центрима, у Приједор би требало да стигну и нови инвеститори, а самим тим и радна мјеста.

Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора, истиче да би Приједор и цијелу регију те саобраћајнице отвориле према свијету, тако "да бисмо постали још конкурентнији за даљи развој, прије свега, привредних активности, али и туризма".

Дијана Ђаковић, руководилац приједорске канцеларије Привредне коморе Српске, наглашава да су Приједор и општине регије извозно оријентисане шти потврђују подаци Привредне коморе.

- Свакако да ће путна комуникација и позитивна пословна клима допринијети да се тај тренд задржи и у будућности - каже она.

Задовољни су и превозници. Ипак, сматрају да цијене за коришћење аутопута треба опрезно формирати.

Превозник Игор Бебин уважава економски значај изградње аутопута, али подсјећа да треба имати у виду и усаглашавање цијена, те економску оправданост да би превозници могли користити аутопутеве у стопостотном смислу.

Траса аутопута од Бањалуке до Приједора још није позната, али се зна да ће бити дуга око 40 километара, и да ће, без експропријације земљишта, коштати скоро 298 милиона евра. Пројектна документација биће завршена за двије године, након чега ће почети изградња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана