Zoran Kuzmanović, vajar: Principov slobodarski čin čuvaju i spomenici

Aleksandra Madžar
Zoran Kuzmanović, vajar: Principov slobodarski čin čuvaju i spomenici

Beograd - Gavrila Principa ateistu, revolucionara i pre svega borca za slobodu vidim kao ličnost koja je obeležila jedan od najdramatičnijih perioda srpske istorije, zbog čega sam se sa velikim ponosom i osećajem odgovornosti prihvatio zadatka da autentično prikažem njegov lik i delo.

Tim riječima sa ushićenjem o čuvenom mladobosancu govori vajar Zoran Kuzmanović iz čije je inspiracije i unutrašnjeg nadahnuća proistekla graciozna statua Principa koju će na Vidovdan, 28. juna, u Beogradu otkriti najviši zvaničnici RS i Srbije. Spomenik je poklon koji RS kao simbol zajedničke istorije i budućnosti predaje Srbiji. Identično Kuzmanovićevo djelo, urađeno u bronzi i visoko dva metra, na Vidovdan prošle godine otkriveno je u Istočnom Sarajevu u sklopu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Kuzmanović za "Glas Srpske" kaže da je pred sobom imao težak zadatak, baš kao što je Principov pucanj u austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda bio veliki i istorijski.

- Kao i svakog umetnika, vodila me je unutrašnja potreba da svoje unutrašnje nadahnuće prikažem kroz inspiraciju koju mi je budio Princip. Najvažniji momenat koji sam želeo, i nadam se uspeo da postignem, jeste psihološki. Trebalo je prikazati dramu koja se odigravala u Principovoj glavi neposredno pred atentat. On naizgled deluje mirno, sa spuštenim rukama, međutim, njegovo telo oslikava tenziju. Na drugi pogled se vidi da su mu ramena malo podignuta, šake stisnute, a cipele čvrsto priljubljene za tlo - rekao je umjetnik rođen u Smederevu sa adresom u Beogradu.

Do najsitnijih detalja je, kako kaže, vodio računa da i Principovom odjećom i obućom prikaže autentičnost Principovog života.

- Tek iz daljine se percipira da mu je kaput malo dronjav. U njemu je ne samo studirao, izvršio atentat, već i proveo vreme u zatočeništvu. Cipele su bez pertli. To takođe oslikava njegov život nakon atentata - naglasio je Kuzmanović.

On kaže da je na istoričarima i političarima zadatak da sačuvaju istinu o istorijskim događajima. Značajan korak ka tome je, poručuje Kuzmanović, podizanje spomenika Principu, jer je Sarajevski atentat u kontekstu tadašnjeg vremena bio realnost i čin borbe za slobodu.

- Kako izvori navode, prestolonaslednik Ferdinand je znao šta ga u Sarajevu čeka i on je zarad demonstracije moći i za svoju stvar svesno žrtvovao sebe. Sa druge strane, zarad slobode i ideje jugoslovenstva mladobosanci su žrtvovali sebe. Princip je borac za slobodu i predstavnik ideje jugoslovenstva koja je, nažalost, propala, a narod koji je najviše sagoreo za tom idejom je srpski narod - kazao je Kuzmanović.

Odbor za podizanje spomenika Principu donio je odluku da će on biti podignut u Finansijskom parku, koji se nalazi između Nemanjine, Sarajevske i ulice Admirala Geprata. Gradski menadžer u Beogradu Goran Vesić rekao je da je počelo uređenje navedenog prostora i da su za to zadužena gradska preduzeća.

- Postolje za spomenik biće postavljeno u naredne dve sedmice, a Odbor će u narednom periodu doneti odluku o tekstu koji će biti ispisan na spomeniku i druge neophodne odluke kako bi sve bilo spremno da spomenik bude otkriven na Vidovdan - rekao je Vesić.

Lokacija na kojoj će biti podignut spomenik ima posebnu simboliku jer su se u njenoj blizini okupljali članovi "Mlade Bosne" tokom boravka u Beogradu. Njegovim podizanjem Beograd će se odužiti Principu, koji nije imao dostojno obilježje, a Srbija će time jasno iskazati svoj stav o atentatorima i njihovom djelu, koje se posljednjih godina često netačno tumači i time prekraja istorija.

Društvena odgovornost

Zoran Kuzmanović kaže da je imao rekordno kratak rok da završi spomenik.

- Zbog istorijskog i političkog konteksta, a naročito kratkog roka za izradu me ne ostavlja spokojnim. Ali, upravo društvena odgovornost koju izrada ovakvog spomenika nosi nalaže umetniku da odgovori na takav izazov - kaže Kuzmanović, koji je posao završio za mjesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana