Ćopić djelom uzdigao zavičaj

Agencije
Ćopić djelom uzdigao zavičaj

Krupa na Uni - Književnik Branko Ćopić je svojim djelom uzdigao i svoj zavičaj i davno ga uveo u Evropu, rečeno je danas na kulturnoj manifestaciji "Ćopićevim stazama djetinjstva" koja je održana u piščevom rodnom mjestu Hašanima.

Pozdravljajući sve goste i poštovaoce Ćopićevog djela, načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković ih je podsjetio da stoje u bašti sljezove boje i da su u mjestu odakle su potekli svi likovi Brankovih djela.


"Ovo je mjesto i geografski prostor gdje je stvarao naš veliki pisac koji je svoj kraj davno uveo u Evropu. Na tome smo mu zahvalni i učinićemo sve da ga otmemo od zaborava", izjavio je Kličković.

Predsjednik Fondacije Branko Ćopić Svetozar Ličina istakao je da je Ćopić djelom uzdigao i sebe i svoj zavičaj, te da su mu njegovi Hašani davali životnu snagu.

"U njegovim pričama pronaćemo naš narod, naše naravi, prepoznaćemo događaje i istoriju i geografiju ili sve ono što čini život", kaže Ličina.

Na današnjoj manifestaciji nagrađeni su literarni radovi pristigli na konkurs "Eh, te moje magareće godine" iz 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Prvu nagradu osvojila je Jovana Bijeljac, iz Osnovne škole /OŠ/ "Branko Ćopić" Banjaluka, drugo Filip Radović, OŠ "Vuk Karadžić" Novi Grad, dok su treće mjesto podjelili Igor Kondić, OŠ "Branko Ćopić" Donji Dubovik, i Dejan Mijić, OŠ "Nikola Tesla" Derventa.

Na prvom maratonu u BiH pod nazivom "Stazama Branka Ćopića", koji je danas održan na stazi dugoj 42 kilometara od Novog Grada do Hašana, najbolji su bili Tanja Stojanovski i Goran Vendlener.

Maraton su organizovali Atletski klub "Sloboda" Novi Grad i opštine Novi Grad i Krupa na Uni, a u okviru njega organizovan je i polumaraton na 21 kilometru, na kojem su najbrži bili Slavica Lajić i Srđan Samardžić.

Učestvovalo je ukupno 170 takmičara - 25 maratonaca i 145 polumaratonaca.

Predsjednik Atletskog kluba "Sloboda" Dalibor Nedimović zahvalio je učesnicima iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH i izrazio nadu da će maraton ostati dio ove književne manifestacije.

Svoja djela danas su govorili književnici Ranko Pavlović, Ranko Risojević, Đuro Maričić i Jovanka Stojčinović.

U prigodnom programu nastupili su glumac Željko Kasap, Kulturno-umjetničko društvo "Una" iz Novog Grada i učenici osnovnih škola prijedorske regije koje nose ime Branka Ćopića.

Program je počeo sinoć u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, gdje je održano književno veče.

Manifestaciju "Ćopićevim stazama djetinjstva" organizuju opština Krupa na Uni, Zavičajno društvo "Branko Ćopić" i OŠ "Branko Ćopić" Donji Dubovik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana