Ћопић дјелом уздигао завичај

Agencije
Ћопић дјелом уздигао завичај

Крупа на Уни - Књижевник Бранко Ћопић је својим дјелом уздигао и свој завичај и давно га увео у Европу, речено је данас на културној манифестацији "Ћопићевим стазама дјетињства" која је одржана у пишчевом родном мјесту Хашанима.

Поздрављајући све госте и поштоваоце Ћопићевог дјела, начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић их је подсјетио да стоје у башти сљезове боје и да су у мјесту одакле су потекли сви ликови Бранкових дјела.


"Ово је мјесто и географски простор гдје је стварао наш велики писац који је свој крај давно увео у Европу. На томе смо му захвални и учинићемо све да га отмемо од заборава", изјавио је Кличковић.

Предсједник Фондације Бранко Ћопић Светозар Личина истакао је да је Ћопић дјелом уздигао и себе и свој завичај, те да су му његови Хашани давали животну снагу.

"У његовим причама пронаћемо наш народ, наше нарави, препознаћемо догађаје и историју и географију или све оно што чини живот", каже Личина.

На данашњој манифестацији награђени су литерарни радови пристигли на конкурс "Ех, те моје магареће године" из 12 основних школа у Републици Српској.

Прву награду освојила је Јована Бијељац, из Основне школе /ОШ/ "Бранко Ћопић" Бањалука, друго Филип Радовић, ОШ "Вук Караџић" Нови Град, док су треће мјесто подјелили Игор Кондић, ОШ "Бранко Ћопић" Доњи Дубовик, и Дејан Мијић, ОШ "Никола Тесла" Дервента.

На првом маратону у БиХ под називом "Стазама Бранка Ћопића", који је данас одржан на стази дугој 42 километара од Новог Града до Хашана, најбољи су били Тања Стојановски и Горан Вендленер.

Маратон су организовали Атлетски клуб "Слобода" Нови Град и општине Нови Град и Крупа на Уни, а у оквиру њега организован је и полумаратон на 21 километру, на којем су најбржи били Славица Лајић и Срђан Самарџић.

Учествовало је укупно 170 такмичара - 25 маратонаца и 145 полумаратонаца.

Предсједник Атлетског клуба "Слобода" Далибор Недимовић захвалио је учесницима из Србије, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ и изразио наду да ће маратон остати дио ове књижевне манифестације.

Своја дјела данас су говорили књижевници Ранко Павловић, Ранко Рисојевић, Ђуро Маричић и Јованка Стојчиновић.

У пригодном програму наступили су глумац Жељко Касап, Културно-умјетничко друштво "Уна" из Новог Града и ученици основних школа приједорске регије које носе име Бранка Ћопића.

Програм је почео синоћ у Доњем Дубовику, административном сједишту општине Крупа на Уни, гдје је одржано књижевно вече.

Манифестацију "Ћопићевим стазама дјетињства" организују општина Крупа на Уни, Завичајно друштво "Бранко Ћопић" и ОШ "Бранко Ћопић" Доњи Дубовик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана