Koncesije donijele 54,41 milion KM

Milijana Latinović
Koncesije donijele 54,41 milion KM

Banjaluka - Priliv novca u budžet Republike Srpske od koncesionih naknada porastao je prošle godine na 54,41 milion maraka, što je za 20,84 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Prema podacima Komisije za koncesije RS, uplata koncesione naknade u prošloj godini veća je za oko 61 odsto u odnosu na 2017. godinu.

U Komisiji pojašnjavaju da su porastu naplate koncesione naknade u znatnoj mjeri doprinijele izmjene Zakona o koncesijama, kojim je propisano da su javna preduzeća koja se bave proizvodnjom električne energije obavezna zaključiti koncesione ugovore za preostali radni vijek energetskih objekata.

- Na povećanje iznosa uticala je i uplaćena jednokratna koncesiona naknada za pravo korišćenja prirodnih resursa za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad. Za prvu fazu radova na dionici Banjaluka - Prijedor uplaćena je koncesiona naknada u iznosu od 8,73 miliona maraka - naveli su u Komisiji za koncesije RS.

Istakli su da se najveći iznos uplaćene koncesije u budžet Republike Srpske, 17,15 miliona maraka, slio po osnovu koncesione naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata. Osim toga, podaci navedeni u izvještaju Komisije za koncesije za prošlu godinu pokazuju da je najmanje novca, odnosno 510.852 KM, prikupljeno od zakupnine zemljišta u svojini Republike Srpske.

Od naknade za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije prikupljeno je 14,43 miliona maraka, dok je prihod od davanja prava na eksploataciju prirodnih resursa, patenata i autorskih prava iznosio 11,34 miliona KM.

Od naknade za korišćenje mineralnih sirovina u budžet se slilo više od osam miliona maraka, dok je 2,78 miliona KM u republičku kasu “leglo” po osnovu koncesione naknade za korišćenje prirodnih i drugih dobara od opšteg interesa.

U Komisiji za koncesije RS naveli su da su u 2018. godini zaključili ukupno 34 ugovora, dok je godinu ranije zaključeno 15 koncesionih ugovora.

- Ugovore o koncesiji ne zaključuje Komisija koja je regulatorni organ pri dodjeli koncesija, već ugovore sklapa Vlada RS s jedne strane kao koncedent i privredna društva kojima se dodjeljuje, kao koncesionari - pojasnili su u Komisiji.

Prihodi i rashodi

U Komisiji za koncesije RS ističu da su njihovi prihodi u prošloj godini iznosili 814.002 KM, od čega je 800.000 grant iz budžeta RS. Prošlogodišnji rashodi Komisije iznosili su 792.335 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana