Концесије донијеле 54,41 милион КМ

Милијана Латиновић
Концесије донијеле 54,41 милион КМ

Бањалука - Прилив новца у буџет Републике Српске од концесионих накнада порастао је прошле године на 54,41 милион марака, што је за 20,84 милиона више у односу на годину раније.

Према подацима Комисије за концесије РС, уплата концесионе накнаде у прошлој години већа је за око 61 одсто у односу на 2017. годину.

У Комисији појашњавају да су порасту наплате концесионе накнаде у знатној мјери допринијеле измјене Закона о концесијама, којим је прописано да су јавна предузећа која се баве производњом електричне енергије обавезна закључити концесионе уговоре за преостали радни вијек енергетских објеката.

- На повећање износа утицала је и уплаћена једнократна концесиона накнада за право коришћења природних ресурса за изградњу аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град. За прву фазу радова на дионици Бањалука - Приједор уплаћена је концесиона накнада у износу од 8,73 милиона марака - навели су у Комисији за концесије РС.

Истакли су да се највећи износ уплаћене концесије у буџет Републике Српске, 17,15 милиона марака, слио по основу концесионе накнаде за коришћење електроенергетских објеката. Осим тога, подаци наведени у извјештају Комисије за концесије за прошлу годину показују да је најмање новца, односно 510.852 КМ, прикупљено од закупнине земљишта у својини Републике Српске.

Од накнаде за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије прикупљено је 14,43 милиона марака, док је приход од давања права на експлоатацију природних ресурса, патената и ауторских права износио 11,34 милиона КМ.

Од накнаде за коришћење минералних сировина у буџет се слило више од осам милиона марака, док је 2,78 милиона КМ у републичку касу “легло” по основу концесионе накнаде за коришћење природних и других добара од општег интереса.

У Комисији за концесије РС навели су да су у 2018. години закључили укупно 34 уговора, док је годину раније закључено 15 концесионих уговора.

- Уговоре о концесији не закључује Комисија која је регулаторни орган при додјели концесија, већ уговоре склапа Влада РС с једне стране као концедент и привредна друштва којима се додјељује, као концесионари - појаснили су у Комисији.

Приходи и расходи

У Комисији за концесије РС истичу да су њихови приходи у прошлој години износили 814.002 КМ, од чега је 800.000 грант из буџета РС. Прошлогодишњи расходи Комисије износили су 792.335 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана