Здравко Чолић прославља 69. рођендан VIDEO

Г.С.
Здравко Чолић прославља 69. рођендан VIDEO

Здравко Чолић, једна од највећих звијезда бивше Југославије, рођен је у Сарајеву 30. маја 1951. године. Његове пјесме сви знамо, а уз честитке се подсјећамо кључних тренутака његове каријере који су довели до „феномена Чола”.

Више га је занимао спорт од музике

Најприје је био голман у јуниорима сарајевског „ФК Жеља”, али се боље снашао у атлетици. На једном такмичењу је освојио друго мјесто, одмах иза Ненада Стекића.

 Први наступ и први пјевачки хонорар

Музика му јесте била хоби и ишао је у музичку школу, а са другарима свирао и пјевао у парку. У другом разреду гимназије, на наговор другара Недима Идризовића, пријавио се за такмичење пјевача аматера у Бијелој. Пјевао је Lady Madonna од „Битлса” и освојио друго мјесто и свој први пјевачки хонорар. Тако је све почело, пише РТС. 

Прелазни период

Музика одвлачи превагу и Здравко се најприје прикључује групи „Млади и лијепи”, а 1969. године прелази у „Амбасадоре” чији су чланови били војни музичари. Пошто због својих обавеза нису могли да одговоре на све позиве за свирке Чолић и Слободан Вујовић оснивају нове „Амбасадоре” и цијело љето са „Индексима” свирају у Дубровнику.

Успјех пјесме Плачем за твојим уснама Зденка Руњића коју су извели на фестивалу „Ваш шлагер сезоне”, привукао је пажњу Корнелија Ковача, који позива Чолића да постане пјевач „Корни групе” умјесто Даде Топића. У Београду остаје пола године и враћа се у Сарајево да настави започете студије економије.

Први хит и званичан почетак соло каријере

На фестивалу „Ваш шлагер сезоне” 15. априла 1972. године изводи пјесму Кемала Монтена Синоћ ниси била ту коју је требало да отпјева Јосипа Лисац. Чолић осваја треће мјесто публике и награду за интерпретацију. Наставља са учешћем на фестивалима широм Југославије, а 1973. године у Луксембургу наступа са пјесмом Гори ватра на такмичењу за „Пјесму Евровизије”.

Хитови који су претходили првом студијском албум

Здравко Чолић је објавио свој први студијски албум Ти и Ја 1975. године, а до тада су већ настали хитови који су до данас неизоставни на његовим концертима – Блинг блинге блинг, Она спава, Звао сам је Емили, Април у Београду, Љубав је само ријеч, Зелена си ријека била.

Када су се ствари отеле контроли

Послије концерта у Београду постаје очигледна магија која се ствара око Здравка Чолића. Приликом давања аутограма у „Југотоновој” продавници у Београду 1977. године, кордон дјевојака губи глави и ломи излоге у покушају да му приђу ближе.

Све остало је историја која траје до данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана