Три начина на која је пандемија промијенила апликације за проналажење партнера

ГС
Foto: Илустрација

Пандемија коронавируса оставила је трага на свим сферама људског живота, а промијенила је и начин како људи излазе, проналазе партнере те саме апликације за спојеве и начин комуникације на њима.

Пандемија коронавируса оставила је трага на свим сферама људског живота, а промијенила је и начин како људи излазе, проналазе партнере те саме апликације за спојеве и начин комуникације на њима.

Мјере физичког дистанцирања које су владе наметнуле, наредбе за боравак код куће и друге иницијативе за јавно здравље резултирале су окретањем ка онлине спојевима и везама на даљину.

Ова промјена повећала је број корисника апликација за проналажење партнера и количину времена које људи проводе на њима. Тиндер каже да су његови корисници током претходне године пронашли 40% више подударних профила, што је 2020. годину учинило најпрометнијом годином.

Будући да су апликације за састанке створене како би помогле људима да се повежу онлине, а затим се и лично сретну, други дио је у условима пандемије изостао.

Књига "The COVID-19 Crisis: Social Perspectives" даје анализу на који начин су се друштвене интеракције промијениле током 2020. године, те наводи три главна начина како су се апликације за спојеве прилагодиле новонасталим условима друштвеног дистанцирања.

Комуницирање о здрављу

Апликације за упознавање охрабриле су кориснике да престану лично да се састају и међусобно комуницирају. Саставни дио онлине комуникације били се су теме везане за здравље те савјети како избјећи заразу.

Ове апликације дјеловале су као заговорници јавног здравља: корисници су позвани да остану код куће, оперу руке, вјежбају физичко дистанцирање и посавјетују се с доктором ако имају симптоме  Covida-19..

Уклањање осјећаја усамљености и изолације

Апликације за проналазак партнера такођер су покушавале да подстакну изградњу заједнице и уклоне осјећање изолације или страха. Апликације попут Grindr, Lex, Bumble и HER биле су домаћини онлине догађаја попут концерата, брзих састанака и савјета о спојевима.

На друштвеним мрежама компаније за проналажење партнера промовисале су бригу о себи. Овакве објаве одражавале су поруке подршке које су широко кружиле друштвеним мрежама током првих неколико мјесеци пандемије.

Виртуелно упознавање постало је "ново нормално"

Неколико апликација креирало је или откључало функције за олакшавање виртуелних спојева. Више од пуког упознавања путем апликација, виртуелно забављање имало је више облик мрежних активности и интеракција у којима су људи могли судјеловати док се физички дистанцирају.

Match, Bumble, Hinge, Jack’d и Plenty of Fish понудиле су бесплатне видеоуслуге. Друге апликације попут HER, Coffee Meets Bagel и OkCupid препоручиле су својим корисницима повезивање путем Zooma  или других програма за видеоконференције, текстуалних порука, па чак и старомодних телефонских позива. Тиндер је своју опцију геолокације учинио бесплатном, што је корисницима омогућило да се "пронађу" било гдје у свијету, истовремено потичући да се глобално повежу - све док остају код куће.

Блогови компанија и профили на друштвеним мрежама пружали су идеје за виртуелне изласке. Од виртуелних обилазака музеја до наручивања хране једни за друге и дијељења оброка преко FaceTimea.

Компаније које су власници ових апликација усредоточиле су своје напоре да убиједе људе да онлајн дружење има своје предности. Зависно о апликацији, онлајн проналажење партнера сматрано је и друштвено одговорним и романтичним,преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана