Славна глумица из кућног затвора шпијунирала Мусолинија

Г.С.
Славна глумица из кућног затвора шпијунирала Мусолинија

Прије него што је постала холивудска звезда, Хеди Ламар нашла се у заробљеништву у "златном затвору". Као тинејџерка, млада глумица удала се за Фрица Мандла, трговца оружјем који ју је држао годинама у кућном притвору.

Глумица је постала толико очајна да је смислила луди план за бијег од посесивног мужа. Кад се појавила прозвали су је "најљепшом женом на свијету". Међутим, осим што је била љепотица, холивудска глумица Хеди Ламар је била невјероватно интелигентна.

Заправо, тек пред њену смрт у јануару 2000. године, добила је признање за свој пионирски изум на којем ће деценијама касније да функционишу Wi-Fi и Bluetooth. Хеди Ламар, чије је право име Хедвиг Ева Марија Кајслер, рођена је 9. новембра 1914. године у Бечу. Била је једино дијете мађарске Јеврејке Гертруде и Аустријанца Емила Кајслера. Родитељи су јој били високообразовани и добростојећи. Мајка је била пијанисткиња, а отац директор банке. Као дјевојчица почела је да се занима за позориште, а с 12 година је освојила титулу најлепше девојчице у Бечу.

Године 1933. аустријска глумица стекла је интернационалну славу по главној улози у филму "Exsatsy", који је у то вријеме био проглашен превише провокативним и еротичним. А кад је заиграла у представи "Сиссџ" о аустријској царици, примјетио ју је трговац оружјем Фриц Мандл. Удала се за њега исте године и у почетку је све изгледало као бајка. Међутим, убрзо је схватила да је њен супруг, иначе познати бечки плејбој, веома љубоморан.

Почео да јој одређује шта да ради, у којим филмовима и представама смије да глуми, и готово невјероватно - откупио је све копије филма "Exsatsy" јер није могао да поднесе да други гледају голишаво тијело његове супруге. Али, следило је најгоре. Претворио је своју лијепу супругу у затвореницу.

Хеди Ламар није смјела да напушта кућу, осим у пратњи њиховог слуге. Мандл је прислушкивао све њене телефонске разговоре, контролисао сваки њен корак и држао ју је под кључем. Ламар је била заробљена у сопственом дому, али је на крају почела да планира како ће да побјегне. Кад год је било могуће, украла би неки комад накита и молила пријатеље да то продају, те је тако кришом скупљала новац за бијег.

У међувремену, Ламар је пред другима скривала свој приватни живот и као супруга богаташа одлазила би с њим на вечере и тамо забављала богате званичнике из цијелог свијета. Као трговац оружјем долазио је у контакт са заиста мрачним људима.

Поред осталог, кад је Хитлер дошао на власт, Мандл је одмах почео да послује са Трећим Рајхом, а кућни пријатељ им је био и Бенито Мусолини. Наравно, док је њен супруг склапао уговоре с ђаволом, Ламар је пажљиво прислушкивала њихове разговоре, па је сазнала све о ракетама, фреквенцијама и о томе како би изгледало савршено оружје.

Једном приликом Ламар је покушала да разговара с једним од мужевљевих гостију и замолила га за помоћ, али се тај први покушај бега завршио катастрофално, пише 24сата.хр. Кад је почела да пакује торбе, њен супруг је улетио у њену спаваћу собу и пустио јој на Виктроли - првом моделу магнетофона - снимак разговора. Мандл је заправо озвучио трпезарију.

Тако је Ламар живјела још идуће четири године у потпуном страху, али није одустала од идеје да побјегне. Кад је 1937. године њен супруг отишао на пут, Хеди Ламар успавала је помоћу таблета једну од слушкиња и преобукла се у њену униформу.

Извукла се из виле и упутила у Париз. Одмах је добила дојаву од једног од слуга, да јој је супруг за петама и да је кренуо у потрагу за њом. Стога није дуго остала у Француској, него се упутила у Лондон. Након неког времена Мандл је схватио да је најбоље да се разведу.

У Лондону је Хеди Ламар упознала предсједника МГМ-а Луиса Б. Мајера који се баш припремао за повратак у Америку. Међутим, одмах јој је рекао да нема начина да тамо успије као глумица. Ипак, понудио јој је шестомјесечни уговор с платом од 125 долара недјељно. Ламар је то хладно одбила. Знала је да вриједи више, па су им се путеви разишли, а она је убрзо схватила да је то била њена велика грешка.

Није више било прилике да се врати на разговор с њим јер се он већ укрцао на брод за Америку. Она није могла ни да купи карту за брод, јер су сва мјеста била распродата.

Помогао јој је пријатељ који је слао у Америку 14-годишњу виолинисткињу, па је предложио Хеди Ламар да глуми њену дадиљу. Своју нову улогу одиграла је без грешке и на броду се опет докопала Мајера. Кад је видио шта је учинила, био је запањен њеном храброшћу, а примјетио је да се сви мушкарци окрећу за њом. Овај пут умјесто 125 понудио јој је 550 долара недјељно и потписали су уговор.

С друге стране океана почео је и њен нови живот. Двије године по доласку удала се за Џина Маркеја, америчког продуцента и сценаристу, који је уједно био и високорангирани морнарички официр. Кад је почео рат, Ламар је силно хтјела да помогне Америци својим знањима која је сакупљала током дружења с пословним пријатељима бившег супруга. Стога се сетила да би идеално оружје био радиодифузни торпедо, пројектил који би могао да се контролише путем бежичне комуникације.

Међутим, постојао је један проблем - Хеди је морала да измисли начин да непријатељ омета сигнал торпеда. Уз помоћ авангардног композитор Џорџа Антеуила развили су уређај за измјену фреквенција што је значило да нацисти неће моћи да пресрећу сигнал. У основи, састојао се од одашиљача и пријемника који су насумично и истовремено одашиљали и примали сигнале на различитим радиофреквенцијама.

Наравно, војска је годинама игнорисала Хедину идеју, али су се на крају поновно сјетили њеног патента у 21. вијеку. Ламар од свог изума није зарадила ни цента јер је рок за патент истекао након 60 година, али је глумица ипак добила награду"Electronic Frontier Foundation Pioneer Award" непосредно пред смрт.

Након брака с Маркејем који је трајао тек двије године, удала се за британског глумца Џона Лодера али је и с њим била у браку само четири године - до 1947. Након њега удала се 1951. године за Тедија Стауфера, музичара, власника ноћног клуба и ресторана, али су били у браку тек годину дана.

Двије године касније била је још једном у браку с Хауардом Лијем, али и тај брак је потрајао до 1960. године. Посљедњи пут прстен је на руку ставила са супругом Луисом Ј. Бојсом 1963. да би се растали 1965. године и од тада до смрти више није тражила мужеве. Укупно је имала троје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана