Ово су грешке у каријери на које се људи најчешће жале

ГС
Foto: Илустрација

Свако прави грешке на послу.

Неке од њих су ситне и на њих се заборави већ сљедећег дана, док се неке могу претворити у дубоко жаљење за каријером.

Према недавном истраживању компаније Ресјум Нау, којим је било обухваћено 1.000 радника из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске и Њемачке, већина или 66 посто радника је изјавила да жали за нечим у каријери,преноси Кликс.

Најучесталије су пожалили за то што:

Нису тражили повећање плате (60 посто);

Нису дали приоритет равнотежи између посла и приватног живота (59 посто);

Предуго су се задржали на једном послу (58 посто);

Нису преговарали о плати приликом тражења новог посла (58 посто).

Споменутим истраживањем је констатовано да жал углавном произилази из неактивности, а не због конкретног дјеловања. Примјера ради, већи је број оних који жале што су предуго остали на једном радном мјесту од оних који жале што су дали отказ (38 посто).

Посједовање одговарајућих алата може подстаћи раднике да избјегну то за нечим жале у пословној каријери. Примјера ради, незгодно је тражити повећање плате, али постоји начин како то стратешки урадити. Рамит Сетхи је међу стручњацима који савјетују да неколико мјесеци раније направите услове за тражење оправданог раста плате.

Наиме, препорука је да прво закажете састанак са својим надређеним како бисте разговарали о томе како они мјере ваш успјех и шта очекују од вас. Заједно осмислите листу коју ће чинити два до три циља чијом ће те реализацијом напредовати на послу. Док радите на извршавању циљева, обавјештавајте надређеног како бисте имали евиденцију о напретку када будете тражили раст плате, а након што испуните циљеве.

Остати предуго на једном радном мјесту и не преговарати о плати су често разлози за жаљење. Подаци указују на то да је један од најдосљеднијих начина за већу зараду тај да се промијени посао. Потрага за новим послом је прилика да тражите већу плату.

Већина људи не користи ту прилику, али та прилика функционише онда када се користи. Према подацима компаније Фиделитy, 85 посто америчких радника је добило већу плату приликом потраге за новим послом ако су тражили већу плату.

Стручњаци за каријеру сматрају да је кључно да истражите колико је посао плаћен те да се докажете кроз стручност и ентузијазам, пише ЦНБЦ.цом

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана