Ови поклони су увијек добродошли младенцима, а лук и ове гранчцице обавезно ставити у цвијеће због урока

ГС
Ови поклони су увијек добродошли младенцима, а лук и ове гранчцице обавезно ставити у цвијеће због урока

Раније су се углавном поклањали ручни радови – столњаци, пешкири, миље, уз букет првог процвјеталог прољећног цвијећа

Посјећивање младенаца подразумева још и доношење поклона. Овај обичај је новијег датума и настао је у граду, али су га убрзо прихватили и људи на селу. Обично се доносе поклони да би се помогло пару да започне заједнички живот.

Идеја је да се овим поклонима помогне младенцима да опреме и употпуне свој дом. Не морате претјеривати са поклонима нити куповати нешто велико као што су поклони за свадбу.

Раније су се углавном поклањали ручни радови – столњаци, пешкири, миље, уз букет првог процвјеталог прољећног цвијећа. У букетић су се обично додавале гранчице дрена, храста и бијелог лука – симболи здравља, дугог живота и заштите од урока. Данас се углавном доносе кућански апарати, преноси К1

Пошто овај обичај налаже да младенце посјећују само најближи, вероватно знате шта пару недостаје, па је најзгодније да им управо то и купите.

Неки од поклона су увек добродошли – на примјер, мањи кућни апарати – апарати за кафу, тостери, апарати за прављење смутија, кетлери и слично. Нећете погрешити ни са апаратом за пречишћавање ваздуха, есцајгом или сетом за ручавање.

Какав год поклон да одаберете, нисте погријешили, јер се увек цијени ваша намера и чињеница да сте се сјетили да овај дан прославите са младенцима.

Према старим вјеровањима, на овај дан би младе парове требало да посјете сви они који су били гости на вјенчању. Како су се временом обичаји и традиција мјењали, данас нововенчане парове обично посјећују само најближи – ужа породица, кумови и блиски пријатељи. Некада су долазиле још и баке које нису биле на свадби – због њиховог дугог брачног живота.

Иако се народна вјеровања везују за то да се празник слави у дому младенаца, понекад се парови одлучују да га прославе у ресторану или кафићу.

Најпознатији и најочуванији обичај везан за Младенце је да жене устају рано и месе колачиће од пшеничног брашна. Ови колачићи се зову младенчићи и симболизују срећан, сладак и дуг брачни живот. Колачи се премазују медом и нуде свим гостима који на тај дан дођу у кућу младог пара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана