Како препознати лажова: Пет нервозних навика које их одају

Г.С.
Како препознати лажова: Пет нервозних навика које их одају

Стручњаци истичу да ипак постоје одређени издајнички знакови да неко измишља, од којих је већина повезана с нервозом.

Терапеути и аналитичари говора тијела наводе кључне живчане навике које могу да помогну да уочите лажљивца.

 

Ових пет нервозних навика одају лажљивца, према терапеутима:

1. Очи су им "превртљиве"

 Нечије очи могу пуно рећи, посебно када лажу.

- Када особа лаже, мозак се убрзано труди да покушава да схвати како појединца провести кроз ситуацију, а да га не ухвате - каже Колин Венер, америчка терапеуткиња и савјетница.

Очи се не помичу праволинијски, већ "јуре" около док мозак обрађује информације. То се зове "микропомјерање" и догађа се подсвијесно, у покушају да се избјегне откривање.

2. Глас им се мијења

Још једна невољна реакција на нервозу која се може догодити када неко лаже је промјена гласа. Венер примјећује да је то често окарактерисано необичним порастом или падом вокалног тона.

- Напетост у гласу јавља се када покушавате да не будете ухваћени. Висина, гласност или оба могу да доживе промјену - каже она. Такође је могуће видјети промјене у начину на који особа говори, попут муцања, оклијевања или пребрзог говора.

Нечија уста такође могу постати сува или напета, као да суздржава лаж, а можете примјетити и да дише плиће него иначе. Све је то посљедица стреса изазваног лагањем.

3. Скривају руке

Ако мислите да неко вара, погледајте његове руке, ако их можете пронаћи.

- Неко ко лаже може стиснути руке у шаке, ставити руке у џепове или прекрстити руке - каже америчка терапеуткиња ЂинаМари Ђарино. Свако од ових понашања указује на напетост у тијелу и такође може бити несвијесна метода заштите или затварања, због непријатности коју узрокује стрес од лагања.

4. Врпоље се

Вјероватно сте примјетили да сте склони да се врпољите када сте у стресној ситуацији, као што је кратки рок на радном пројекту или чекање на почетак важног интервјуа. Иста ствар се догађа с лагањем.

- Кад појединци лажу, често имају проблема с мировањем и могу се нервозно врпољити - каже савјетница Хедер Вилсон.

То би могло да се манифестује у лупкању ногама, помјерању на столици или сејдишту или чак корачању напред-назад. Опет, такво понашање је посљедица осјећаја тескобе због тога што ће бити ухваћени, примјећује Вилсон.  

5. Одступају од свог основног понашања

Нервозна навика за једну особу може бити нормално понашање за другу. Зато је важно разумијети како се неко обично понаша како бисмо боље уочили лажи.

- Превару откривате читајући колико је неко далеко од нормалног, зато морате знати што је нормално - каже Пети Вуд, стручњакиња за говор тијела. На пример, могли бисте да помислите да сви лажљивци застану прије него што проговоре и не успостављају контакт очима, али искрен и интровертиран појединац може то учинити најнормалније.  

Дакле, морате знати да ли је неко интровертан или екстровертан и шта су његова основна понашања. Свака навика која одступа од тога, посебно на један од горе наведених начина, могла би да буде знак непоштења, преноси 24sata.hr. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана