Истраживање показало да дјеца која једу више воћа и поврћа показују бољи ментални развој

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Ново истраживање проведено у Великој Британији показује да прехрана богата свјежим воћем и поврћем такођер може бити добра за ментални развој посебно за дјецу у тинејџерском добу.

 Истраживање објављено у БМЈ Нутритион  показује да је већи унос воћа и поврћа значајно повезан с бољим менталним здрављем код средњошколаца.

Надаље, истраживање показује да су храњив доручак и ручак повезани с емоционалним благостањем, без обзира на године.Како би истражили да ли избори у исхрани могу бити повезани с менталним здрављем, истраживачи су користили анкете из више од 50 школа у Великој Британији. Укупно, скоро 11.000 ученика је попунило анкету (са 8.823 валидна истраживања) и докази су показали да је просјечан резултат менталног здравља износио 46,6 од 70 за средњошколце и 46 од 60 за основце.

Од тога, само 25 посто средњошколаца и 28,5 посто ученика основних школа изјавило је да једе препоручених пет порција воћа и поврћа дневно. Десет посто, односно девет посто, није јело воће и поврће. Око 21 посто средњошколаца и 12 посто ученика основних школа јело је само неенергетски напитак или ништа за доручак, док 11 посто није јело ни ручак.Истраживање је показало да што су ученици више порција воћа и поврћа дневно јели то су имали бољи резултат на скали менталног здравља.

"На фундаменталном нивоу, потребна је адекватна исхрана да се обезбиједе градивни елементи за развој и функцију тијела и код дјеце и код одраслих, укључујући раст и репликацију ћелија, синтезу ДНК, неуротрансмитера и метаболизам хормона, а посебно је критична за дјецу, оптимална исхрана је важна за развој мозга", написали су аутори студије.

Такође, аутори признају да је њихово истраживање имало ограничења, укључујући и чињеницу да одговори анкете могу бити нетачни.Воће и поврће доносе снажне физичке предности.

Веза између физичког и менталног здравља је одавно позната, укључујући везу између здраве прехране и расположења код одраслих. Проширење концепта на дјецу изгледа сасвим природно, сматрају стручњаци.Аутори истраживања су написали да се надају да ће њихово истраживање охрабрити званичнике да донесу политике које би помогле дјеци да добију већи приступ храњивој и свјежој храни како у школским установама тако и ван њих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана