Имате избирљиво дијете? Ево како да поједе сву храну из тањира (без уцјене)

ГС
Foto: ГС

Дјетету не треба стварати притисак око јела, не треба га ни подмићивати да поједе оно што не жели.

Постоје други начини да ипак поједу здраве намјернице којима нису склони

Аустралијски научници спровели су више од 80 студија како би установили шта учинити са избирљивим малишанима. Установили су да притисак, награда као и родитељске уцјене и пријетње неће помоћи. С друге стране, ако породица једе заједно и укључује дјецу у припрему хране, то ће код малишана смањити одбијање неких намирница на тањиру.

"Време јела обично је врло стресно за родитеље избирљиве деце јер покушавају да створе равнотежу између породичног оброка и намирница које њихова деца једу. Нека деца не воле поврће, нека чак не воле одређене боје или текстуре. Нешто се може повезати са карактером детета, а то је тешко променити. Ипак, постоје други фактори који могу да смање проблеме с исхраном деце", истиче Лејн Чилман са Универзитета у Аустралији.

"Ако једете заједно као породица, укључујући све који живе са вама, а доручак, ручак или вечера су у исто време, то ће смањити негодовање код избирљивих малишана. Такође ће помоћи ако деца учествују у припреми оброка било да бирају које јело ће јести или у његовом спремању. Међутим, ако избирљивцима допустите да гледају ТВ док једу или им нудите награде уколико поједу одређене намирнице, то може негативно да утиче на њих", додала је.

Важно је разумјети да родитељска забринутост и стрес додатно могу да подстакну дјечју избирљивост.

"Свима ће добро доћи ако избегавате љутњу и ограничите негативну енергију у време оброка. Позитивно родитељство, без обзира колико је оно тешко у појединим ситуацијама, најбољи је корак према напред кад је реч о избирљивој деци", каже.

Научници кажу да је важно примјенити неколико стратегија како бисте дијете привољели да поједе оброк, а то је прије свега добар примјер. Једите заједно као породица, направите од тога најљепши дио дана, када сте сви заједно за столом, лијепо расположени - нека дијете осјети да је ријеч о нечему битном, пријатном и да пожели да буде део тога.

"Оброке планирајте у исто време јер то смањује стрес, а децу укључите у припрему оброка јер блискост и осећај контроле могу да помогну. Током јела смањите стрес и негативне емоције, а свакако не награђујте ни не кажњавајте избирљивце", савјетује Чилман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана