Имају милионе али их умјесто на виле и аутомобиле радо троше на помоћ другима

Агенције
Имају милионе али их умјесто на виле и аутомобиле радо троше на помоћ другима

Познате личности зарађују милионе, а док има оних који их троше на скупе куће, аутомобиле, и угодан живот, има и оних који воле да помогну онима који немају. Многе познате личности дају милионе хуманитарним организацијама које прикупљају средства за оне најугроженије.

Сајт Брајт сајд издвојио је оне који највише новца улажу у ове организације. Ове познате личности дају свој новац радије у добротворне организације него на куповину вила и аутомобила.

Кијану Ривс

Још 2003. године Кијану је рекао да има довољно новца да може да живи наредних неколико вијекова. Овај глумац је познат по својој великодушности, а након снимања филма “Матрикс”, дао је милионе од своје зараде члановима екипе који су радили костиме и специјалне ефекте.

Кијану Ривс основао је приватну фондацију која донира милионе долара за истраживање рада за дјечје болнице. Истраживање рака за њега има велику важност јер је његовој сестри Ким Ривс дијагностикована леукемија 1991. године.

Леонардо Дикаприо

Фондација Лепонарда Дикаприја основана је 1998. године и дала је око 80 милиона долара за више од 20 пројеката за заштиту животне средине. Дикаприо углавном ради кроз партнерства с локалним пројектима широм света, као и с међународним организацијама попут “Oceana”, “Wild Foundation” и World Wildfire Fund.

Амал и Џорџ Клуни

Овај пар заједно је основао фондацију “Клуни фондација за правду”. У оквиру ове фондације постоје два програма која откривају корупцију повезану с кршењем људских права. Њихов циљ је да буду представници људских права широм свијета. Фондација даје новац избјеглицама, угроженим и маргинализованим заједницама које су мете мржње како би им помогли да обнове своје животе.

Ј. К. Роулинг

Она је 2001. године написала је књигу “Фантастичне звијери” и “Гдје их наћи” како би зарадила новац за добротоворну организацију “Комик рилиф”. Затим је зарадила новац и за бројне друге организације. Она је основала и непрофитну организацију под именом “Лумос”, којој је циљ прикупљање новца за помоћ дјеци и сиротиштима широм свијета да се врате својим породицама или збрину у породичним окружењима.

Ема Вотсон

Глумица је позната по хуманитарном раду и сарађивала је са многим познатим организацијама, међу којима је је и УНИЦЕФ. Помаже и женама које су претрпеле сексуално узнемиравање. Донирала је милионе долара британској фондацији “За правду и једнакост”.

Џеки Чен

Овај глумац подржава организације као што су УНИЦЕФ и “Операција осмијех”. Обије ове организације помажу дјеци широм свијета. Осим тога, он је основао двије фондације 1988. и 2004. године.

Једна фондација омогућава стипендије и помаже младима у Хонгконгу. Осим тога, нуди и медицинску помоћ и помоћ жртвама природних катастрофа. Друга његова организација помаже дјеци и старим људима који живе у забаченим дијеловима Кине. Организација је изградила школе и донирала сав материјал како би се градња неометано одвијала, а при томе је уложила и милион долара у пружање образовања сиромашнима.

Мет Дејмон

Глумац је лансирао Х20 Африка 2006. године. Циљ његове организације је подизање свијести о чистој води у Африци. Године 2009. ова организација се спојила са организацијом “Water Partenrs” и креирала страницу Water.ord.

Ова страница доноси приступ сигурној води и санитарним условима цијелом свијету по приступачним цијенама. Мет Дејмон је 2013. године позирао с даском за WC шољи у знак протеста због двије и по милијарде људи који немају приступ води и санитарним чворовима. Он такође подржава и пројекат “One”, који се залаже за окончање екстремног сиромаштва и спречава болести у земљама у развоју.

Антонио Бандерас

Овај глумац је борац за права људи у неповољном положају. Он је 2010. године основао организацију “Tears and Favors Fondation”. Ова организација омогућава стипендије студентима на Универзитету у Малаги који немају довољно новца да плате школарине.

Анђелина Џоли

Глумица је постала свијесна потребе за хуманитарним радом када је снимала филм “Томб Рајдер” у Камбоџи. Када се вратила кући, придружила се УНХЦР. Од 2001. године Анђелина је била на мисији широм свијета, сатајала се с избеглима и помагала избјеглицама у више од 20 земаља.

Године 2003. основала је организацију која носи назив Медокс Џоли Пит фондација. Њихова мисија у почетку је била да подржи становнике локалних села и заштити угрожене дивље животиње и шуме. Од 2006. године почели су да раде на пољопривреди, образовању, родној равноправности и здравственим проблемима у Камбоџи. Анђелина је 2012. године проглашена за посебног изасланика УНХЦР. Од тада она може да заступа високог повјереника Антонија Гутереша и УНХЦР на високом нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана