Canonove камере снимају осмијехе радника и на основу тога утврђују њихову продуктивност

ГС
Foto: klix.ba

Компанија Canon је у својој кинеској подружници поставила камере којима детектује осмијехе радника. Само они који су “100 посто сретни” могу ући у радни простор.

 Споменуте камере су дио извјештаја пословног магазина Finacial Times о томе како кинеске компаније користе вјештачку интелигенцију за контролу упосленика. Цаноновим камерама се на основу осмијеха утврђује колико је радник продуктиван у датом тренутку. Информација о продуктивности се приказује на мониторима.

Осим тога, камерама се може утврдити колико дуго је радник био на паузи за оброк, а упосленике помоћу мобилних апликација могу пратити и изван радног мјеста.

Canon је ове камере представио прошле године као дио средстава којима се управља радним мјестом. Међутим, то није изазвало много пажње. Поједини сматрају да претходно наведено - да ово није изазвало много пажње - показује колико је технологија за надзор постала свеприсутна у Кини.

Технолошки надзор над радницима постоји и у појединим западним државама, међу којима су Сједињене Америчке Државе и Велика Британија. Као примјер за то истакнута је компанија Амазон која продуктивност радника утврђује управо на основу алгоритама, тј. вјештачке интелигенције.

С обзиром на то да је током пандемије коронавируса велики број радника приморан да ради од куће, настоји се успоставити технолошки надзор и над оваквим упосленицима. Међу разлозима за то јесте и што компаније страхују да ће изгубити надзор над њиховим радом, преноси Кликс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана