Зашто сваки дан треба појести бар једну кашику меда

ГС
Зашто сваки дан треба појести бар једну кашику меда

Мед се због својих љековитих својстава у грчкој митологији описује као храна богова, Египћани су га користили у козметици, док се у каменом добу користио за спрјечавање разних болести. Знате ли за шта је све добар мед?

Због својих антибактеријских својстава, као и чињенице да је пун антиоксиданата - мед је идеалан за јачање имунитета. Осим тога, антиоксиданти у меду повезују се и са смањеним ризиком од појаве срчаних болести.

Још једно истраживање показало је да редовна конзумација меда ограничава повисивање глукозе у крви те смањује укупну разину холестерола и триглицерида. Поред тога, холестерол у тијелу може утјецати на болести можданог система, због чега је важно редовно конзумирати мед како би одржавали низак ниво холестерола и, самим тиме, како би заштитили здравље мозга, преноси Кликс.

Знате ли да се за квалитетнији сан препоручује конзумирање меда прије спавања? Комбинујте га са топлим млијеком или чајем од камилице, што ће узроковати отпуштање серотонина, који затим постаје мелатонин (хормон који потиче квалитетан сан) и регулише ритам спавања. Поред тога, помоћи ће у борби против стреса те ће кроз обнављање станичног антиоксидативног система побољшати ваше памћење.

Због својих антиоксиданаса мед је идеалан за оне који желе очистити кожу и организам од токсина. Осим тога, стручњаци савјетују да за проблеме са килограмима све слаткише замијените само медом. Осим што ћете смањити жељу за слатким, у организам ћете унијети мноштво нутритивних карбохидрата - што ће бити врло корисно за ваше тренинге и вјежбање.

Напосљетку, уколико имате проблема са желуцем - конзумирајте мед. Наиме, глукоза коју садржи брзо се апсорбира у крв, што придоноси опуштању и смањивању психолошких поремећаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана