Воће које помаже са смањењем упале

GS
Foto: Facebook

Воће је препуно есенцијалних нутријената попут витамина, минерала, антиоксиданса и влакана који могу помоћи у борби против упала.

Храњиве твари које се налазе у воћу могу ојачати имунолошки систем, регулисати крвни притисак те понудити антибактеријска и антивирусна својства.

Иако је упала природна реакција имунолошког система, хронична упала може довести до разних здравствених проблема. Међутим, конзумација одређеног воћа с протуупалним својствима може помоћи у смањењу кроничне упале и ризика од болести. Дијететичарка Триста Бест издвојила је неколико врста воћа које су најбоље за смањење упале.

Бобичасто воће

Бобичасто воће попут боровница, јагода, малина и купина богато је антиоксидансима попут флавоноида који могу помоћи у смањењу упале у тијелу. Дијететичарка тврди да је бобичасто воће “препуно антиоксиданса и протуупалних спојева попут флавоноида те витамина Ц који помажу у борби против упала и оксидативног стреса у тијелу”.

Додаје да “укључивање разноврсног бобичастог воћа у прехрану може подржати цјелокупно здравље и смањити ризик од хроничних болести”.

Ананас

Ананас је тропско воће које садржи бромелаин, ензим снажних протуупалних својстава који може помоћи у смањењу отеклина и модрица. Представља добар извор витамина Ц који подржава и утиче на јачање имунолошког сустава. “Због садржаја пробавних ензима, редовита конзумација ананаса или сока од ананаса може помоћи у ублажавању упале, особито код стања као што је артритис, и побољшати здравље пробавног сустава”, истиче Бест.

Авокадо

“Авокадо је богат мононезасићеним мастима и антиоксидансима попут витамина Е, за које се показало да смањују упалу и подржавају здравље срца”, истиче она. Осим с упалама, додавање авокада у прехрану може помоћи и у регулацији разине шећера у крви те потакнути осјећај ситости, наводи Н1.

Наранџе

Наранџе су омиљено воће многих и изврстан извор витамина Ц. Према студији из 2015. године, конзумирање само 500 милиграма витамина Ц два пута дневно може помоћи у смањењу упале и ојачати имунолошки систем.

Бест је такође истакла наранџе као воће које помаже с упалама. “Наранџе обилују витамином Ц, снажним антиоксидансом који помаже смањити упалу неутрализирајући слободне радикале у тијелу. Исто тако, флавоноиди који се налазе у наранџама имају протуупалне учинке и могу допринијети здрављу кардиоваскуларног сустава и имунолошкој функцији”, тврди дијететичарка.

Јабуке

Јабуке су богате влакнима и антиоксидансима који побољшавају пробаву и утичу на смањење упале. С тиме се слаже и Бест која истиче да су јабуке “добар извор кверцетина, флавоноида с протуупалним и антиоксидативним својствима. Због високог садржаја влакана и фитонутријената, конзумација јабука може помоћи у смањењу упале, заштити од болести срца и подржати рад плућа”.

Папаја

Папаја је богата витамином Ц, бета-каротеном и другим антиоксидансима, што је чини изврсним избором за борбу против упале. Бест истиче да “папаја садржи и папаин, ензим сличан бромелаину који се налази у ананасу, а који има протуупална својства и помаже с пробавом”.

Лубеница

Ово укусно љетно воће садржи снажан антиоксиданс, ликопен. Према студији из 2021., ликопен може помоћи у смањењу упале, побољшати здравље мозга и заштитити од одређених болести, преноси Eat This, Not That. Како објашњава дијететичарка, “ликопен може смањити ризик од хроничних болести. Воће је врло хидратантно и има мало калорија, што га чини освјежавајућим и храњивим избором за борбу против упала”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана