Тиквица помаже у губитку килограма

Agencije
Тиквица помаже у губитку килограма

Тиквице се сматрају воћем, али се широм свијета, па тако и код нас, спремају као поврће. У кори се налази већина храњивих твари попут витамина Б и Ц, па их није пожељно гулити!

Подстичу варење

У сто грама тиквица налази се један грам прехрамбених влакана, због чега се ово љетно поврће препоручује јести особама које пате од затвора. Не само да засићује те подстиче варење већ и чисти цријева од токсина.

Помагач при мршављењу

Тиквице су дијетална намирница јер више од 90 посто плода чини вода. Не чуди стога што се у стотинак грама налази тек 16 калорија. Најбоље их је лагано препржити на мало здравих масти с другим љетним поврћем.

Снижавају притисак

Тиквице су одличан извор витамина Б и Ц те калијума, који регулише рад срца, снижава притисак те спречава разне болести кардиваскуларног система. Имајте на уму да се већина нутријената налази у кори, па немојте гулити плодове током припреме.

Убрзавају зарастање рана

Ово љетно поврће има и значајне количине мангана, који је кључан за производњу аминокиселине пролина. Пролин подстиче стварање колагена у кожи чинећи је здравијом, али и убрзава процес зарастања рана на том највећем људском органу.

Чуварица простате

Тиквицу можемо назвати и правом “мушком намирницом”. Манган у тиквицама повољно дјелује на повећање либида, док фитонутријенти смањују симптоме повећане простате која мушкарцима отежава мокрење, а каткад и сексуалне односе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана