Шта се дешава у нашем тијелу када попијемо пиво?

ГС
Foto: Илустрација

Зашто тако жељно пијемо пиво? Шта се дешава у нашем тијелу када га попијемо?

Тада можемо случајно открити звијезду у себи, раскинути са значајном особом или учинити нешто смијешно, а да не схватимо озбиљност ситуације. Тек послије неког времена утичемо на оно што смо управо урадили.

Људи су створили толико врста пива да ће сигурно свако од нас пронаћи омиљени укус.

Пиво се често сматра једним од најлакших алкохолних пиćа. Наши укуси (они који су одговорни за горке укусе) одговорни су за чињеницу да осеćамо укус пива. Они шаљу информације у наш мозак о храни коју једемо.

Укус пива ослобађа супстанце у мозгу због којих желимо да га пијемо више.

Пиво изазива повећану производњу допамина (супстанце одговорне за наш осећај задовољства) у нашем мозгу. Не заборавимо да је пиво и даље алкохол, можда није јако, али ипак алкохол.

Пиво омета комуникационе путеве мозга и може да утиче на начин на који примамо и обрађујемо информације, показала је студија објављена у часопису Технологy.

Нека истраживања показују позитиван ефекат пива на бубреге и исхрану тела због диуретичких својстава. Испијање пива може, на неки начин, да спречи стварање камена у бубрегу; у ствари, пиво нема лековита својства. Такође повеćава наш апетит.

Конзумирање алкохола ремети метаболизам масти и узрокује накупљање масти, што повећава ризик од развоја других стања - на пример, дијабетеса.

Пиво нам може пружити одређене састојке - садржи витамине Б, калцијум, гвожђе, фосфор, магнезијум, калијум, натријум и цинк, али није примарни извор ових састојака, па је његова конзумација непотребна.

Пиво не садржи холестерол и такође може побољшати ниво холестерола код људи који га конзумирају. Наравно, упркос позитивном утицају пива на наш организам, не треба га конзумирати пречесто, као ни у већим количинама.

Прекомерна конзумација пива може нанети штету организму - повеćава ризик од развоја бројних болести - на пример, атеросклерозе, дисфункције јетре, проблема са панкреасом или чак можданог удара због садржаја алкохола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана