Шта каже наука - колико су ефикасне рукавице у борби против вируса?

ГС
Шта каже наука - колико су ефикасне рукавице у борби против вируса?

Од када је избила епидемија, а онда и проглашена пандемија ковид-19, највеће интересовање показали смо за информације о превентиви. Људи често, потпуно несвјесно, додирују лице - и тако са руку пренесу вирус до уста или носа, каже Симон Кларк, ванредни професор за ћелијску микробиологију на Универзитету у Реадингу,.

Једна од мјера која се снажно препоручује свакако је детаљно и често прање руку, попут хирурга који се припрема за операциону салу. Међутим, често прање руку и(ли) дезинфиковање алкохолом може да доведе до оштећења коже.

Из тог разлога, многима дјелује да је једноставније носити рукавице од латекса за једнократну употребу

Али, да ли су рукавице заиста толико безбједне?

За бољи увид у то како најбоље користити рукавице и која су њихова ограничења, најкорисније је посматрати мјесто гдје се оне рутински користе - на примјер, болнице. Важно је знати да већина рукавица, које се испоручују у великим паковањима, нису стерилне. Такође, повезане су са ризиком унакрсне контаминацијеи ширењем вируса. То се дешава јер се често користе онда када нису потребне, стављају се прерано, скидају прекасно или се не мијењају на вријеме, каже професор Кларк.

У болницама се рукавице користе како би заштитиле од контакта са крвљу пацијента, телесним течностима или са одређеним лијековима. Током операције, рукавице су стерилне, скидају се када се постоји могућност да прљају друге површине и никада се не користе исте рукавице за више од једног пацијента.

У свакодневном животу...

На примјер у продавницама, када видите да рукавице носи особа која ради у месари, имајте на уму да их можда сатима држи на рукама. Да је можда руковала контаминираним материјалом, а онда секла и спаковала месо за вас. Све са истим рукавицама, додаје Кларк.

Такође, пренос вируса исти је када носите, и када не носите рукавице. Ако сте додирнули контаминирану површину рукавицом, а онда додирнули лице, исто је као и да нисте носили рукавице.

Еквивалент неуспјеху приликом промјене рукавица је непрање руку. Дакле, ако сте неспретно промијенили рукавице, исто је као и да нисте опрали руке.

Ношење рукавица јесте погодан начин да се минимализује контаминација и руке одржавају чистим, али само ако се користе правилно и у случајевима када нисте у могућности често да перете руке.

Љекари Националне здравствене службе Велике Британије, слажу се да рукавице могу да донесу више штете него користи.

Др Карин Рај у изјави за "Тхе Индепендент", додаје да могу имати улогу у даљем ширењу вируса, као и да играју веома важну улогу у клиничком окружењу, али да постоји "мало познатих доказа" који говоре да су корисне за јавну употребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана