Пријети вам ризик од ове болести ако неумјерно конзумирате алкохол

GS
Foto: X.com

Мушкарци који нед‌јељно попију 15 алкохолних пића или више и жене које у истом периоду попију осам или више чаша алкохола, имају већи шансу да оболе од кардиоваскуларних болести, показује ново истраживање које је спровео The American College of Cardiology, јавља портал Science daily.

Како се наводи, мушкарци из ове групе имају 33 одсто више вјероватности да се разболе у односу на оне који пију умјерено – три до 14 пића нед‌јељно, док жене имају чак за 45 одсто више изгледа да оболе од болести срца у односу на оне које конзумирају три до седам алкохолних пића. .

“Међу женама је раширено мишљење да нису у опасноти од срчаних проблема све до дубоке старости, али ова студија указује да су оне који пију веће количине алкохола у трајном ризику, без обзира на године старости”, каже један од учесника пројекта, кардиолог Јамал Рана. Он додаје да су резултати испитивања изненађујући јер указују на то да су жене изложене опасности од алкохола у много већој мјери него што се досад мислило.

Резултати истраживања којима је, током четири године, анализирано више од 400.000 мушкараца и жена склоних уживању у алкохолу указују на пораст опасности од алкохола, особито код млађих особа. Такође, добијени подаци упозоравају и да је конзумирање алкохола, као и неконтролисано опијање значајно повећано међу женама у односу на претходне десетине година.

Научници сматрају да прекомјерно узимање алкохола директно утиче на повећање висине масноћа у крви, што у комбинацији с већим бројем откуцаја срца убрзава процес зачепљења артерија.

Током дужег низа година, тврде медицински стручњаци, алкохол утиче на издуживање, увећавање и слабљење срчаног мишића што чини да срце пумпа крв мање ефикасно па се ризик од кардиоваскуларних болести знатно повећава.

Према подацима WHO-a, неумјерно конзумирање алкохола може бити узрочник више од 200 различитих болести, међу којима су и болести јетре, неки облици рака, као и туберкулоза.

Подаци показују да од алкохолизма у свијету болује око један одсто глобалне популације и да су проблеми везани уз претјерано конзумирање у свијету највише изражени у Русији и Аустралији, преноси РТЦГ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана