Пили смо га као мали и нисмо вољели његов укус? Тај додатак исхрани може сада много да нам значи

Г.С.
Пили смо га као мали и нисмо вољели његов укус? Тај додатак исхрани може сада много да нам значи

У пандемији коронавируса настала је једна општа паника, уједно и помама за препаратима за подизање имунитета, међу којима су витамини и разни суплементи.

Купује се и шаком и капом и мада су се по апотекама већ издвојили неки препарати као најтраженији, одлучили смо да питамо стручњаке каква је улога витамина и минерала и које би нам од њих они препоручили у борби са актуелним вирусом SAR-CoV-2.

Начелница дневне болнице Клинике за пулмологију КЦ Србије др Наталија Самарџић истиче за Б92.нет да сва та потпорна средства не могу да излече болест, али итекако могу да помогну у превенцији, али и лијечењу много тежих болести јер “све оно што подиже имунитет је одбрамбена снага која подиже моћи сваког пацијента”.

“У савременом времену се заборавило на све традиционалне рецепте наше земље који су се преносили с колена на колено. Сећате ли се рибљег уља које се некада пило на супену кашику? Сада се то модификовало и не морамо тај укус више да трпимо јер постоје разни комфорни видови његове примене. Све оно што је од раније познато, поливитаминска исхрана, унос пуно воћа, поврћа, пре свега лимуна, уз све оно што се зове здрава храна, попут орашастих плодова и црног бобичастог воћа које у себи носи највише антиканцерогених материја и материја које уопште подижу имунитет..”, каже за Б92.нет др Самарџић.

На наше инсистирање да ипак издвоји неке суплементе које би било пожељно да уврстимо у свакодневну употребу у овом тренутку, навела је:

“Основа свега је одувек био Ц витамин, при чему ми увек нагласимо да је оно што се користи из хране незаменљиво, али некад то не буду довољне количине, па се користе суплементи. Све оно што је од стране државе одобрено и има сертификат може да се одабере, при чему не треба претеривати. И није потребно више додатак исхрани истовремено користити. Определите се за неки. Препарата за подизање имунитета има много и издвојила бих поред Ц витамина, Цинк, Селен, Б витамин, Б комплекс, Д витамин...”

Дакле, како и сама др Самарџић истиче, вриједност тих намирница и уопште суплемената не треба потцењивати и поносна је што у болници гдје ради одувијек гаје такву традицију да упућују пацијенте на примјену таквог живота уз пуно одмарања и физичких активности попут ходања и шетње.

“То се показало фантастично у превенцији добијања овог очајног вируса. Морам да се похвалим да смо у овом периоду у нашој дневној болници успели да сачувамо све пацијенте и особље. Нико из нашег тима није био болестан од ове инфекције, тако да уз све превентивне мере које смо спроводили и изоловање у зелену зону, све је то имало смисла и те како”, закључује наша саговорница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана