Ово тропско воће толико јако да омекшава и месо

ГС
Foto: Илустрација

Папаја садржи ензим папаин, који може да разбије чврсте протеинске ланце који се налазе у месу.

Због тога су људи хиљадама година користили папају за омекшавање меса.

Ако је папаја зрела, може се јести сирова. Међутим, незрелу папају увијек треба кувати прије јела, што је изузетно важно за труднице јер незрела папаја садржи латекс који може изазвати контракције.

Папаја има облик крушке и може бити дуга до 51 цм. Кожа је зелена када је незрела и наранџаста када је зрела, док је месо жуто, наранџасто или црвено. Садржи само 43 калорије на 100 грама, а богат је витаминима А и Ц. Садржи и фолате, калијум, али и трагове калцијума, магнезијума, витамина Б1, Б3, Б5, Е и К.

Папаја садржи антиоксидативне каротеноиде, посебно врсту која се зове ликопен. Штавише, тијело боље апсорбује ове корисне антиоксиданте из папаје него из другог воћа и поврћа.

Има снажан антиоксидативни ефекат

Слободни радикали су молекули који су природни нуспроизвод метаболичких процеса вашег тијела. Међутим, они могу изазвати оксидативни стрес, који може довести до различитих врста болести. Антиоксиданси, укључујуćи каротеноиде који се налазе у папаји, могу неутралисати слободне радикале.

Истраживања показују да ферментисана папаја може да смањи оксидативни стрес код старијих и оних са предијабетесом, као и код оних са благим хипотироидизмом и обољењем јетре.

Такође, многи истраживачи вјерују да су прекомерни слободни радикали у мозгу важан фактор у Алцхајмеровој болести. У једној студији, људи са Алцхајмеровом болешћу који су узимали ферментисани екстракт папаје шест мјесеци доживјели су пад биомаркера за 40% (који указују на оксидативно оштећење ДНК).

Смањење оксидативног стреса приписује се управо садржају ликопена у папаји.

Антиканцерогена активност

Истраживања су показала да ликопен из папаје може смањити ризик од рака. Исто тако, има бројне предности за људе који се лијече од рака. Наиме, папаја може смањити ниво слободних радикала који доводе до рака.

Али ово тропско воће има неке јединствене ефекте које нема ниједно друго воће. У малој студији о ефектима 14 врста воćа и поврћа са познатим антиоксидативним својствима, само је папаја показала антиканцерогене ефекте на ћелије рака дојке.

Слично, друга студија на старијим одраслим особама са упалом и преканцерозним стањима желуца, ферментисани препарат папаје смањио је оксидативна оштећења.

Међутим, потребно је даље истраживање прије него што ово постане препорука.

Јача здравље срца

Ако желите да одржите здравље срца, додајте папају у своју исхрану.

Истраживања су показала да воће богато ликопеном и витамином Ц може спријечити срчана обољења. Исто тако, антиоксиданси у папаји могу заштитити срце и повећати нивое ХДЛ (доброг) холестерола.

У једној студији, људи који су узимали суплементе папаје 14 недјеља имали су мање упале и бољи однос ЛДЛ (лошег) и ХДЛ (доброг) холестерола од оних који су примали плацебо. Побољшани однос је повезан са смањеним ризиком од срчаних обољења.

Бори се против упале

Хроничне упале узрок су многих болести, а нездрава исхрана и лоше животне навике могу да појачају упалне процесе.

Истраживања су показала да воће и поврће богато антиоксидансима може смањити ниво маркера запаљења. На примјер, једна студија је открила да су мушкарци који су повећали унос воћа и поврћа са високим садржајем каротеноида имали значајно смањење ЦРП-а, специфичног инфламаторног маркера. Папаја је воће које је богато каротеноидима.

Побољшава варење

Папаин је ензим који може помоћи у бржем разбијању протеина.

Људи у тропима сматрају папају лијеком за затвор и друге симптоме синдрома иритабилног црева (ИБС). У једној студији, људи који су узимали формулу на бази папаје током 40 дана имали су значајно побољшање код затвора и надимања.

Такође се показало да сјеме, листови и коријени папаје лијече чиреве код животиња и људи.

Штити кожу

Осим што штити ваше опште здравље, папаја одржава вашу кожу младом и сјајном. Старење коже је резултат прекомјерне активности слободних радикала, они подстичу стварање бора и опуштање коже.

Витамин Ц и ликопен који се налазе у папаји штите кожу и могу смањити знаке старења.

У једној студији, учесници су узимали ликопен 10-12 недјеља и искусили смањење црвенила коже након излагања сунцу.

У другом случају, старије жене које су конзумирале мјешавину ликопена, витамина Ц и других антиоксиданата током 14 недјеља имале су видљиво и мјерљиво смањење дубине бора на лицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана